screenshot

“Polako se postavlja pitanje svrsishodnosti održavanja ovih sastanaka, o tome sam ja danas najviše govorio, a tako misle i neke moje kolege ministri. Naročito u momentu kada neki vodeći evropski lideri govore da im ne pada na pamet da govore o proširenju EU. Ako je to tako, onda zaista ne razumemo smisao održavanja ovih sastanaka”, rekao je Dačić.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je početkom nedelje da u postojećoj evropskoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju i istakao da ni postojećih 28 članica ne može da se složi.

Prema njegovim rečima, Srbija je veoma konstruktivna i zalaže se da ceo region traži i artikuliše zajedničke interese.

“Zalažemo se da Srbija i Crna Gora brže napreduju ka EU jer nismo zadovoljni dinamikom, da se otvore pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom i da BiH uradi ono što treba kako bi otpočeli pregovore sa EU o članstvu”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da Srbija želi kompromis i dogovor sa Prištinom, ali da takse moraju da budu ukinute.

“Očekujemo mnogo od hrvatskog predsedavanja EU”

Srbija se raduje hrvatskom predsedavanju Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. i od tog predsedavanja puno očekuje, preneli su hrvatski mediji izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na samitu u Poljskoj.

“Srbija se raduje i dosta očekuje od predsedavanja Hrvatske EU. Mi smo ovde svi naši i interes nsam je da jedni druge pomažemo. Zato mislim da je važno da predsedavanje Hrvatske bude u skladu s interesima celog regiona”, rekao je Dačić u Poznanju, gde učestvuje na skupu država zapadnog Balkana i EU, u okviru Berlinskog procesa.

Ukoliko se ne promeni format ovih samita I ne počnemo da razgovaramo o rešavanju konkretnih problema, mi ćemo ovde dolaziti I ispričati svako svoju priču, a u stvari se vraćati bez nekih konkretnih rezultata, poručio je Rasim Ljajić iz Poljske.

Dačić je, kako se navodi, čestitao svojoj hrvatskoj koleginici, ministarki spoljnih i evropskih polova Mariji Pejčinović Burić, izbor za generalnu sekretarku Saveta Evrope, navodeći da je i ta dužnost “veoma važno mesto za regiju”.

On je istakao da Srbija sve zemlje u regionu smatra prijateljskim i ocenio da imaju iste probleme, sugerišući kako nijedna ne bi trebalo da se raduje neuspesima neke druge, već da sve države regiona treba uzajamno da se podržavaju.

“Neko će reći da je to nova Jugoslavija, ali ja ne pričam o tome, govorim da imamo zajedničke interese i da bi bilo bolje da o tome javno govorimo, nego da u raznim čekaonicama svi isto mislimo, a niko ne sme da kaže”, rekao je Dačić.