Ministar vanjskih poslova Srbije i predsjednik Socijalističke partkije Srbije Ivica Dačić je izjavio kako Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, iako bi to mnogi željeli, te istakao kako je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova njegova svakodnevna tema.

“Povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova je moja svakodnevna tema. To nije nimalo lako. Za vreme mog mandata šest zemalja je povuklo priznanje Kosova, a za vreme mandata Borisa Tadića i Vuka Jeremića preko 80 zemalja je priznalo nezavisno Kosovo”, kazao je on.

Dodao je kako Tadić i Jeremić ne znaju ni gdje se na karti nalaze te države koje su povukle priznanje te kako tamo idu na ljetovanje.

‘Ideja o razgraničenju s Albancima’

“A ja idem da povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Za vreme mog mandata prvi put se na jednoj američkoj instituciji zavijorila srpska zastava”, rekao je Dačić.

“Treba prvo da vidimo da li je ideja o razgraničenju s Albancima uopšte prihvatljiva, a ako jeste, onda treba sesti i videti na koji način ona može konkretno da se realizuje”, izjavio je ranije ove sedmice Dačić.

Na pitanje novinara da li očekuje da će razgraničenje biti tema razgovara u Briselu, on je rekao da slijedi niz sastanaka koji bi trebali odrediti oko čega postoji mogućnost dogovora i da očekuje da bi se od septembra trebalo razgovarati malo konkretnije o tome šta ko smatra kompromisom.

U septembru, kaže, počinje Generalna skupština Ujdinjenih naroda, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će biti u Kini, u Srbiju će ove godine doći ruski predsjednik Vladimir Putin, a očekuje se i dolazak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

“S druge strane, Evropska unija se žuri, zbog isteka njihovog mandata, jer sledeće godine su evropski izbori. Da li će se bilo šta desiti? Daleko smo, daleko od toga. Svako ko ima neke ideje treba da ih iznese, ja sam ih izneo. Ne znači da to mora da bude tako”, kazao je Dačić.

‘O teritoriji će se tek razgovarati’

Upitan šta konkretno znači pojam razgraničenja, on je kazao da ako se to pitanje odnosi na to šta to znači u smislu “konkretne teritorije”, to je nešto o čemu će se tek razgovarati.

“Mi smo daleko, mi tek pričamo o tome da li je to kao ideja uopšte nekome prihvatljivo ili ne. Albanci smatraju pod kompromisom da uzmu i Preševo i Bujanovac, a ne znam šta bi uopšte oni rekli na ideje koje mi ovde imamo – da oni treba da ostanu u Srbiji, da budu autonomija u Srbiji. Predsednik Vučić će o tome razgovarati, on vodi dijalog sa [predsednikom Kosova] Hashimom Thacijem”, rekao je šef diplomatije Srbije.

Na opasku novinara da se čini da ni u Srbiji ne postoji konsenzus o Kosovu, da nema dijaloga vlasti i opozicije, Dačić kaže da konsenzusa nema ni kod Alabanca, jer bi “jedni ovo, jedni bi ono”.