Foto: BETA

Dačić za RTS kaže da je na sastanku dobio “veoma pozitivne ocjene” onoga što Srbija kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

Ivica Dačić je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da je razgovor sa Boltonom dokazao da je pitanje Kosova i Metohije visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta američkog predsjednika.

Ne želeći da iznosi detalje razgovora sa Boltonom, šef srpske diplomatije ukazao je da je “sastanak bio izuzetno koristan”.

– Razmijenili smo mišljenje o postojećem problemu, blokadi dijaloga. Јasno je rečeno da oni (SAD) znaju da problem nije u Beogradu već na Kosovu i da će pokušati da učine sve što mogu da se dijalog odblokira – napominje ministar spoljnih poslova Srbije.

Ističe da Sjedinjene Države smatraju da je kompromis od značaja za regionalnu stabilnost a samim tim je, kaže, visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta SAD.

– O detaljima nećemo govoriti, ali mislim da su izrečene veoma pozitivne ocjene onoga što Srbija radi – napominje Dačić dodajući da je razgovor sa Boltonom posebno značajan jer savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD nije primao sve ministre koji su na konferenciji u Vašingtonu.

Objašnjava da SAD više ne prate “autopilot” spoljne politike već grade “kreativan pristup”.

– Misle da mora da se pronađe dogovor prihvatljiv i za Beograd i Prištinu, a to je naravno naša pozicija – naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Govoreći o predstojećem sastanku sa vršiocem dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom, Dačić je rekao da su njih dvojica “stari znanci”.

– On je, na neki način, spolja učestvovao na početku briselskog dijaloga. To je u skladu sa tim da SAD žele da pomognu da se dođe do rješenja – ističe ministar spoljnih poslova.

Dačić ponavlja da je Srbija spremna da učestvuje u dijalogu ali neko, kaže, mora da izvrši pritisak na Prištinu da ukine takse.