Dačić je naglasio da Srpska ima podršku Srbije i apelovao na sve da ne zaborave da je Republika Srpka jedna i da svi vode računa o njenoj budućnosti i odnosima sa Srbijom.

– Za nas je pitanje Republike Srpske i srpskog naroda u BiH pitanje od nacionalnog značaja broj jedan – istakao je on.

Dačić je naglasio da Srbija nema namjeru da destabilizuje ovaj prostor.

Podsjetio je na zajedničke aktivnosti, te nedavno održanu sjednicu dvije vlade u Trebinju, rekavši da je ona predstavlja kontinuitet uspješne saradnje i zajedničkog rada na važnim projektima.

Dačić je rekao da u vezi važnih životnih pitanja ne treba praviti političku priču, te da je građanima najbitniji prosperitet.

Šef srpske diplomatije je rekao da će državni vrh Srbije doći u Banjaluku 17. septembra, kada će u Republiku Srpsku doći ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Dodik je podsjetio na zajedničke aktivnosti i visok stepen saradnje Srpske i Srbije, te zahvalio Dačiću na podršci Republici Srpskoj.

– Republika Srpska Srbiju posmatra kao garant Dejtonskog sporazuma. Politički stavovi izraženi o pitanju “slova” Dejtonskog sporazuma osnova su za naše aktivnosti – rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da su Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji jedan narod. Zahvalio je Vladi Srbije za sredstva donirana za projekte lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Dodik i Cvijanovićeva će danas razgovarati i sa predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Dodik će razgovarati i sa rektorima javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Premijerka Srpske razgovaraće danas i sa predstavnicima Konfederacije sindikata Republike Srpske. Nakon sastanka biće objavljeno saopštenje za javnost.