Na sastanku održanom u Banjaluci, Lavrov je rekao da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje EU, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, naglasivši da EU mora da utiče na Kosovo.

On je ponovio da Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Savjeta bezbjednost UN, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Lavrov je prenio Dačiću da Moskva snažno podržava Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH.

On je istakao da je Rusija uvijek imala konstruktivnu saradnju s EU i SAD u vezi s pitanjima na Balkanu i ne vidi razlog da se tako ne nastavi, a ne da se samo jedna od tih strana miješa u rješavanje pitanja u regionu.

Dačić je informisao Lavrova o toku dijaloga Beograda i Prištine, te ponovio stav Beograda da bez Ruske Federacije ne može biti dugoročnog i održivog rješenja za Kosovo i Metohiju.

Dačić i Lavrov su ocijenili da nivo povjerenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dvije zemlje kontinuirano i produktivno razvijaju.

Dva ministra su se saglasila da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom polju i ocijenila da su međusobni odnosi dostigli veoma visok nivo strateškog partnerstva.

Na sastanku u Banjaluci dvojica ministara razgovarala su i o međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama i pripremama za sastanak međuvladine komisije, koji je zakazan za oktobar.