Dačić razgovarao sa Palmerom o stanju u regionu (Foto: srbija.gov.rs)

– Danas smo se prvi put sreli nakon njegovog imenovanja na mjesto specijalnog predstavnika za zapadni Balkan. On je moj stari znalac, poznajemo se više od deset godina. Danas smo analizirali prioritete njegovog budućeg rada i mogu reći da mu nimalo neće biti lak zadatak, ali Srbija će biti konstruktivan partner – rekao je Dačić nakon sastanka sa Palmerom na marginama Bledskog strateškog foruma.

Dačić je istakao da su “tu i pitanja” kao što je situacija u BiH, da li će EU otpočeti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te da li će samoproglašeno Kosovo dobiti viznu liberalizaciju.

– Analizirali smo i odnose Beograda i Prištine. Svakako, moramo da sačekamo rezultate izbora na /samoproglašenom/ Kosovu i formiranje vlade. Nadamo se da će nova vlada ukinuti takse i otvoriti prostor za nastavak dijaloga – rekao je Dačić.

On je sastanak sa Palmerom, koji je i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, ocijenio kao veoma pozitivan i izrazio nadu da će taj američki zvaničnik imati pozitivnu ulogu u pokretanju dijaloga, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

– Moramo da sačekamo i izbor novog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost. Dakle, otvara se mogućnost za nastavak dijaloga – izjavio je Dačić i dodao da nije realno da se to dogodi prije formiranja vlasti u Prištini.