Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP)

Dačić je rekao da do sada nije zabilježeno da se u nekoj zemlji hapsi vladika Srpske pravoslavne crkve, prenio je Tanjug.

– Prvi put dolazimo u situaciju da maltene počinje bratobilački rat između Srba i Crnogoraca, ma kako se ko zvao. Zamislite da mi sada hapsimo muftije ili biskupe – rekao je Dačić za TV Prva, komentarišući dešavanja u Crnoj Gori poslije hapšenja vladike SPC Јoanikija i sveštenika koji su noćas pušteni iz pritvora.

Poslije puštanja iz pritvora, episkop Јoanikije je poručio da je crnogorska vlast zaratila sa Njegošem, a sad i sa Svetim Vasilijem.

Episkop budmiljansko-nikšićki Јoanikije i sveštenici Srpske pravoslavne crkve Slobodan Јokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević pušteni su oko ponoći na slobodu.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću noćas je donijelo odluku da se Јoanikiju i sveštenicima SPC ne produži pritvor.

Episkopu budimljansko – nikšićkom Јoanikiju bilo je određeno zadržavanje do 72 sata zbog litije koja je održana na dan Svetog Vasilija Ostroškog u gradu pod Trebjesom, a zbog, kako je obrazloženo, kršenja mjera za suzbijanje virusa korona.