– Samo kao vojno neutralna, a naročito u okolnostima u kojima rastu vojne napetosti u Evropi, Srbija može u punoj mjeri da zaštiti svoje najviše interese, a to je stabilnost naše zemlje i dalji ekonomski prosperitet. Ako od nas očekujete da se opredeljujemo za bilo koju stranu, očekujte uvijek da ćemo se opredejliti za Srbiju! – naglasio je Dačić.

Obraćajući se na konferenciji “Pozicija Srbije u evroatlantskoj zajednici”, Dačić je rekao da ne želi da okoliša zato što je pozicija Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini potpuno čista, jasna od prvog dana i nepromijenjena.

On je naveo da je ta pozicija zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, kojih se Srbija čvrsto drži, ma koliko da ti principi danas nisu na cijeni.

Dačić je rekao da Srbija nema drugog izbora zato što i za svoja otvorena pitanja od najvećeg državnog i nacionalnog značaja, a to je pitanje Kosova i Metohije, ima uporište upravo u međunarodnom pravu i od njega ne odustaje.

– Ako taj princip tražimo da bude poštovan u našem slučaju, onda ne možemo da ga gazimo u nekim drugim slučajevima – ukazao je Dačić.

On je podsjetio da Srbija priznaje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da je taj stav nepromijenjen već osam godina otkako je počela kriza u toj zemlji, kao i da insistira na njegovom poštovanju i kada je riječ o Kosovu i Metohiji, koje je dio Srbije.

Dačić je rekao da se Srbija već 14 godina bori protiv međunarodnog priznanja samoproglašenog Kosova, jer je duboko uvjerena da je tim priznanjem ne samo narušen suverenitet Srbije, već pogažen jedan od temeljnih stubova očuvanja mira i stabilnosti u svetu.

– U tom svjetlu, Srbija ne namjerava da mijenja svoju principijelnu poziciju. Neka ne očekuju od nas da mijenjamo stav, jer ne možemo da radimo protiv sebe, svoje zemlje i protiv principa koji jedini garantuju mir u svijetu – istakao je Dačić, navodeći da Srbija na dugi rok može da ostvari svoje nacionalne interese jedino ako čvrsto stoji, uz opšteprihvaćene principe u međunarodnim odnosima.

On je naveo da je politika vojne neutralnosti izuzetno važna za državne interese Srbije i da je odraz njenih istorijskih prilika, ali prije svega izraz volje ogromne većine građana, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Kada je riječ o odnosu sa NATO-om, Dačić je rekao da ima pohvale za tu saradnju, naročito kada je riječ o saradnji sa misijom Kfora na Kosovu i Metohiji, čiju ulogu u zaštiti mira i bezbjednosti srpske zajednice izuzetno cijeni.

– Zaista želimo da sa NATO-om nastavimo saradnju, istim i još većim intenzitetom, jer to je u interesu Srbije, a nadam se i u interesu NATO-a i njegovih članica – poručio je Dačić.