stasa kosarac

“Govedarica nema pojma o čemu govori kada kaže da situacija u vezi s migrantima nije alarmantna! Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske svakoga dana na teritoriji Srpske uhvate i Graničnoj policiji BiH ili Službi za strance predaju između pedeset i stotinu novih migranata bez ikakvih identifikacionih dokumenata. Ako to nije alarmantan podatak, onda Govedarica i svi drugi koji misle kao on imaju ozbiljan problem sa činjenicama i realnošću”, ocijenio je Košarac u izjavi za Srnu.

Komentarišući izjavu Govedarice da situacija u vezi s migrantima nije alarmantna, ali da institucije Republike Srpske, Federacije BiH i BiH moraju biti spremne ukoliko bi se za dva ili tri mjeseca stanje promijenilo, Košarac je rekao da Govedarica nevješto pokušava da odbrani šefa svog izbornog štaba i ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića, čiju su smjenu zatražili klubovi poslanika SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

“Mektić treba da bude smijenjen jer je najodgovorniji za eskalaciju migrantske krize u BiH! Mektić je ignorisao stalna upozorenja institucija Republike Srpske da će se BiH u ovoj godini suočiti sa hiljadama migranata iz najrizičnijih zemalja islamskog svijeta, zbog čega su institucije nadležne da spriječe ilegalni ulazak migranata ovu situaciju dočekale potpuno nespremne. Umjesto da koordiniše rad svih policijskih agencija u BiH s ciljem zatvaranja granice i sprečavanja ulazaka migranata, što jeste njegova obaveza i njegova nadležnost, Mektić je svoju poziciju zloupotrebljavao kako bi napadao institucije Republike Srpske”, upozorio je Košarac.

On je dodao da očekuje da se zahtjev klubova poslanika SNSD-a i DNS-a nađe na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH jer su za to ispunjeni svi poslovnički uslovi.

“Zajedničke institucije treba da se ozbiljno suoče sa uzrocima i posljedicama rastuće migrantske krize, a to neće moći sve dok Dragan Mektić vodi Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara. Taj neozbiljni i nesposobni ministar sluša samo predstavnike međunarodnih organizacija i funkcionere SDA, kojima je u interesu da ova zemlja postane rezervat za migrante iz islamskih zemalja”, naglasio je Košarac.

On je poručio Govedarici da je od riječi do riječi ponovio stavove koje o migrantskoj krizi iznose Denis Zvizdić i drugi funkcioneri SDA.

“Govedarica nema pojma o činjenici da su institucije Republike Srpske jedine koje su bile spremne za migrantsku krizu i koje su vrlo jasno i glasno rekle da migrante neće smještati na svojoj teritoriji. Da nije bilo toga, danas bi Mektić, po instrukcijama Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića gradio migrantske centre u Banjaluci, Trebinju ili Kalinoviku”, zaključio je Košarac.