Predsjednik Srpske Milorad Dodik siguran je da opozicija ne može ni da napravi veliki skup, kao što ga, kako kaže, nigdje nisu ni napravili, jer nemaju kapaciteta za to.

Ponosan je na to što aktivisti njegove stranke nisu napravili nijedan incident tokom kampanje. Za to vrijeme, iz brojnih gradova Federacije najavljuju dolazak u Banjaluku u petak, nezvanično, prave se spiskovi i nudi novac.

Prije samo nekoliko dana sarajevska koalicija, poznata i pod nazivom Treći blok, odustala je od mitinga u petak, kojim su planirali da završe predizbornu kampanju.

Razlog je sljedeći: “Smatramo da nije primjereno da u isto vrijeme kada je planirano okupljanje velikog broja građana koji traže istinu u vezi sa nerazjašnjenjem tragične smrti jednog mladog sugrađanina držati političke govore na bini ili javno emitovati promotivne spotove”.

Sa potpuno istom rečenicom, Vukota Govedarica, najavio je odustajanje od mitinga u Banjaluci.

Da li ovo znači da neko, iz istog centra, komanduje istim procesom?!

Mnogo toga je izašlo na površinu. Јednima je Trg i definitivno bio i ostao sve ono što čini predizbornu kampanju. Drugi su se otvoreno stavili na raspolaganje ovima prvima, a treći samo slušaju naređenja iz Sarajeva.

U raspravama na internetu pominju se termini poput onih o tzv. našoj i novoj državi nakon 7. oktobra. Koristi se isti vokabular, a nezvanično, opozicija je posvađana o stavovima u vezi sa Trgom. Tamo se najavljuju dolasci velikog broja autobusa iz Federacije.

Ne smije se zaboraviti da su već pomenuti Bajrović i Suljagić osnivači i nosioci aktivnosti nekadašnje organizacije 1. mart, kojoj je jedini cilj bio gašenje Republike Srpske, ali i da je Bajrovićeva supruga Ivana Cvetković, šef NED-a za jugoistočnu Evropu, organizacije koja dijeli novac za podobne NVO i medije.

Došli smo i do termina nova država. Koju to novu državu priželjkuju neki nakon sedmog oktobra? Da li je to država bez Republike Srpske? Na internetu ide podrška iz Federacije, i to stravična:

“Stižemo predvođeni komandantom Naserom Orićem” i “Sa njim i Mektićem pravimo novu Bosnu po mjeri Bosanaca”.

Ili potpuno otvorenih grupa, koji jedva čekaju petak i dolazak u Banjaluku…

Protiv koga, za koga? Za novu državu možda i bez Republike Srpske. Ili za onoga ko ima predizborni slogan da se vlast ruši, a ne osvaja na izborima?

Sve je to dio onoga što zagovara tzv. Treći blok, koji je tako mali, ali ima tako veliku podršku medija i nevladinog sektora. Slučajno? Ne bi se reklo, jer Komšić, kojeg guraju, a i ranije su gurali Bajrović i Suljagić, želi građansku državu.

A u građanskoj državi ne postoje mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda. Zato i jeste ponovo kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva. Zaboravili su mnogi da je zbog principa “jedan čovjek, jedan glas” počeo rat, ali i da pročitaju Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića.

Zato se opravdano pitamo da li je možda to ta nova država?