– Mislim da bi ovako i u ime Udruženja novinara i lično trebali povesti jednu akciju u kojoj bi svi građani Republike Srpske na društvenim mrežama na svojim nalozima trebali objaviti jedan uniforman tekst u kojem pokazujemo da imamo pravo da iskažemo mišljenje o određenim presudama Haškog tribunala pa i o toj o dešavanjima u Srebrenici iz jula 1995. godine – istakao je predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić.

Upravo to bi, smatra Simić, potpuno obesmislilo rad Tužilaštva i dovelo do neminovnog – ukidanja zakona. Bilo kakva primjena nametnutih odredaba značila bi isključivo pravno nasilje, jasan je profesor ustavnog prava Milan Blagojević, jer kaže, OHR-u ni po unutrašnjem ni po međunarodnom pravu nije dat mandat za nametanje zakona.

– Kada on uprkos tome nameće nešto za šta hoće on da bude zakon onda time eklatantno vrši nasilje nad pravom u BiH, a nasilju se nikako ne smije pribaviti legitimitet. Stoga svako postupanje javnih tužilaca u smislu optuživanja ljudi po ovom tzv. Inckovom zakonu predstavlja eklatantno kršenje ustavnosti i zakonitosti odnosno kraće rečeno vladavine prava u BiH – dodao je Blagojević.

Јoš od prvog dana nametanja odluke Valentina Incka iz Republike Srpske, ali i iz Srbije stižu upozorenja da bi njeno legitimisanje značilo i odobravanje verbalnog delikta.

– Incko je uveo BiH ustvari u jedan “orvelovski” totalitarni režim, kakav pretpostavljam da ne postoji nigdje u evropskom svijetu – rekao je istoričar Aleksandar Raković.

Da je Valentin Incko svojom posljednjom odlukom uoči dolaska ostavio BiH u još većoj blokadi od one u kojoj je bila, smatra i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

I u svojim izvještajima Savjetu bezbjednosti, kaže, Incko je podržavao jednu stranu.

Podsjetimo, uoči odlaska iz BiH Valentin Incko nametnuo je izmjene Krivičnog zakona BiH, što je rezultiralo jedinstvom lidera svih stranaka u Republici Srpskoj i posebnom sjednicom Narodne skupštine na kojoj su usvojena dva akta – Zakon o nesprovođenju odluke visokog predstavnika i izmjene Krivičnog zakonika kojima se zabranjuje nazivanje Republike Srpske ili njenih naroda genocidnim i agresorskim.