Stiv Benon, bivši strateg Donalda Trampa koji je najzaslužniji za njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima u Americi, u Vašingtonu je u svom domu ugostio predsjednicu Vlade Republike Srpske, Željku Cvijanović, s kojom je razgovarao o odnosima Srpske i Amerike, te načinu unapređivanja međusobnih odnosa.

Takođe je razgovarano o političkom stanju u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kao i o predstojećim parlamentarnim izborima.

Stiv Banon je američki medijski mogul, politički strateg i bivši izvršni direktor uticajnog portala “Breitbart News”. Tokom prvih sedam mjeseci od dolaska Trampa na vlast, obavljao je funkciju glavnog stratega Bijele kuće.

Dok je Stiv Banon bio glavni strateg Bijele kuće magazin Tajm je naveo da je on možda  “drugi najmoćniji čovjek na svijetu”.

Za njega su medijima tvrdili da je “alter ego” Donalda Trampa koji stoji iza mnogih važnih odluka kao što je npr. odluka da SAD napuste Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Takođe se navodi da je bio jedini Trampov savjetnik kojem je dozvoljeno da se pojavljuje u Ovalnoj sobi bez odjela i kravate.

Takođe bio je žestoki zagovarač “Pustimo Trampa da bude Tramp” doktrine za koju mnogi kažu da je Trampu donijela pobjedu na predsjedničkim izborima.

Iako više nije glavni strateg Bijele kuće mediji za Banona kažu da je najuticajnija osoba na desničarskoj strani u američkoj politici.

Benon je poznat i po tome što nastoji da ujedini konzervativce u Evropi i pruži im podršku pred predstojeće izbore za Evropski parlament.

Benon je rekao da nacionalno orijentisane partije nisu prijetnja Evropi, jer štite sopstvene interese, te da je taj strah od njih stvoren u medijima.

Nacionalne partije su, kaže Benon, shvatile da ih Brisel iskorištava i da to nije za dobro njihovih država, zbog čega su i odlučile da se organizuju protiv takvog načina upravljanja EU i njihovim resursima.

Benon je za RTRS potvrdio da osniva fondaciju, koja je svojevrstan pokret u Briselu, a koja će pomagati evropskim nacionalno orijentisanim strankama.