Cvijanovićeva je navela da je ovo treći put da prisustvuje proslavi krsne slave Saveza ratnih vojnih invalida i da je to način da im zahvali za to što su zajedno sa Vladom Srpske kreirali mnoga dobra rješenja.

Ona je izrazila zahvalnost i za njihovu istrajnost da Republika Srpska bude jača i za to što sa institucijama rade na poboljašnju statusa ratnih vojnih invalida, koji je prioritetni zadatak ovog saveza.

“Njihov zadatak je da i Vladu Srpske upozoravaju gdje treba praviti određena poboljšanja. Ono što je naš zajednički zadatak je jaka Republika Srpska, jer svi smo opredijeljeni da ona bude svakim danom jača i da cijenimo i iskazujemo poštovanje prema ljudima koji su dali svoje živote ili dijelove svog tjela za našu Republiku”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da treba zajedno sa invalidima, porodicama poginulih boraca i borcima kreirati riješenja koja će biti dobra za Republiku Srpsku. “Mi smo na zajedničkom zadatku slobodne i jake Republike Srpske, koja korača u budućnost”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da u Srpskoj postoje programi zapošljavanja ranjivih kategorija društva kao što su ratni vojni invalidi, ali da i dalje u tom smislu postoje određene poteškoće.

Cvijanovićeva je navela da postoje ljudi koji se nalaze u nekim već ozbiljnim godinama i svakako ne bi bili konkurenti na tržištu rada, a uz to imaju određena oštećenja.

“Nama ostaje obaveza da jačamo njihov materijalni status na način da povećavamo naknade. Zadovoljna sam što smo uspijevali u ovim teškim vremenima da povećavamo osnovice za lične i porodične invalidnine, da smo uveli mjesečni i godišnji borački dodatak”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da sve to nije dovoljno osobama koje već imaju zdravstveni problem po osnovu ranjavanja i ozbiljne godine starosti.

“Radimo zajedno i sigurna sam da će i sljedeća Vlada nastaviti da radi na poboljšanju njihovog materijalanog statusa”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac rekao je da je velika čast članova Saveza što na svojoj krsnoj slavi mogu da ugoste predsjednika Vlade Republike Srpske i ministre.

Vrhovac je zahvalio na prisustvu i predstavnicima opštine Gradiška, koja je pomogla organizaciju proslave krsne slave, kao i svim gostima i ratnim vojnim invalidima.

Proslavi krsne slave Saveza ratnih vojnih invalida Srpske prisustvovali su i ministri u Vladi Srpske – Milenko Savanović, Zoran Tegeltija i Dane Malešević, predsjednik Skupštine opštine Gradiška Milenko Pavlović, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Slavko Dunjić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici drugih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te brojni gosti.