Potpisivanje ugovora (Foto: RTRS)

Svečanom potpisivanju u Sankt Peterburgu prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i šef Predstavništva Srpske u Rusiji Duško Perović, te vicegubernator Sankt Peterburga Oleg Markov i predsjednik Komiteta za spoljne poslove Jevgenij Grigorjev.

“Mapa puta” predviđa saradnju u oblasti industrijskog razvoja i trgovine, u okviru koje je planirana saradnja u oblasti farmaceutske industrije i isporuke farmaceutskih proizvoda preduzeća iz Sankt Peterburga na tržište Republike Srpske, informisanje predstavnika Republike Srpske o održavanju sajmova u Sankt Peterburgu, kao i pružanje podrške privrednim subjektima Sankt Peterburga i Republike Srpske u uspostavljanju direktnih kontakata, kao i organizovanju video-konferencija.

Prema ovom dokumentu, predviđeno je i informisanje o iskustvima u poslovanju strukturnih odjeljenja “Tehnopark Sankt Peterburg”, zatim informisanje trgovačkih preduzeća o ponudama za isporuke proizvoda iz Republike Srpske u slučaju podnošenja nomenklature proizvoda Komitetu za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta Sankt Peterburga od Republike Srpske, te podrška u organizaciji predstavnika Uprave federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor za Sankt Peterburg i Lenjingradsku oblast u Republiku Srpsku s ciljem organizacije isporuka proizvoda Srpske na tržište Sankt Peterburga.

U oblasti medicine i zdravstva predviđeno je organizovanje obuke za ljekare iz Republike Srpske i organizovanje redovnih video-konferencija s ciljem prikaza i razmatranja pojedinih operativnih zahvata.

Što se tiče saradnje u oblasti turizma, “Mapom puta” predviđena je podrška u organizaciji i održavanju prezentacija turističkih programa Republike Srpske za predstavnike turističke industrije Sankt Peterburga i organizaciji studijskih i informativnih putovanja za turističke operatere i medije Sankt Peterburga u Srpsku, kao i aktuelizacija poglavlja posvećenog Republici Srpskoj na zvaničnom portalu Gradskog turističko-informativnog biroa Sankt Peterburga.

Kada je riječ o saradnji u oblasti obrazovanja, ovim dokumentom predviđena je razmjena pozitivnih iskustava među školama uz učešće učenika iz Republike Srpske u projektu “pametni raspust”, zatim učešće nastavnog osoblja i srednjoškolaca iz Republike Srpske na proslavi kraja školske godine za srednjoškolce u Sankt Peterburgu “Crvena jedra” i učešće predstavnika sistema obrazovanja Srpske na Peterburškom međunarodnom forumu obrazovanja.

Saradnja u oblasti kulture podrazumijeva razmjenu informacija o najznačajnijim međunarodnim manifestacijama u oblasti kulture koje se održavaju u Sankt Peterburgu i u Republici Srpskoj, pružanje podrške u organizaciji manifestacija /izložbi/ u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske posvećenih životu i stvaralaštvu Fjodora Dostojevskog i Aleksandra Puškina.

Prema ovom dokumentu, planirana je i podrška u organizaciji video-konferencija /tele-mostova/ u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske uz učešće istaknutih umjetnika Sankt Peterburga, te organizaciji učešća predstavnika Srpske na međunarodnim forumima kulture koji se organizuju u Sankt Peterburgu.

Takođe, “Mapom puta” predviđena su i uzvratna gostovanja umjetničkih udruženja Sankt Peterburga i Republike Srpske na kulturnim manifestacijama, kao i razvoj saradnje između institucija u oblasti bibliotečke i muzejske djelatnosti.

U oblasti fizičke kulture i sporta planirano je uspostavljanje i održavanje saradnje sportskih federacija Sankt Peterburga i Republike Srpske u različitim sportovima i razmjena sportskih delegacija.

Kada je riječ o omladinskoj politici i saradnji sa društvenim organizacijama, “Mapom puta” predviđena je razmjena iskustava i podrška u razvoju dobrotvorne djelatnosti i samouprave u omladinskoj politici, podsticaj učešća omladine i specijalista za rad sa omladinom na međunarodnim omladinskim manifestacijama koje se održavaju u Sankt Peterburgu i Republici Srpskoj.

Predviđena je i saradnja u organizovanju i održavanju kompleksnih akcija i manifestacija, kao što je učešće Srpske u manifestacijama projekta “Sankt Peterburg i slovenski svijet”, održavanje Dana Sankt Peterburga u Republici Srpskoj, Dana Republike Srpske u Sankt Peterburgu, kao i organizovanje sjednica zajedničke radne grupe za razvoj saradnje između Sankt Peterburga i Republike Srpske.