Foto: SRNA
“Cijena koju smo za tu slobodu platili bila je previsoka i zato se danas sa posebnim poštovanjem sjećamo onih koji su za slobodu koju mi danas uživamo dali svoje živote i dijelove tijela”, rekla je Cvijanovićeva Obraćajući se na svečanosti u kasarni “Kozara” u Banjaluci povodom Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.
Ona je podsjetila da je tokom ratnih dešavanja poginulo više od 23.000 boraca i da je trajna obaveza da se čuva sjećanje na herojski put Vojske Republike Srpske, ali i da se očuva Srpska, njene nadležnosti i ustavni kapacitet, da se dalje razvija, gradi, uređuje i unapređuje kako ove žrtve ne bi bile uzaludne.
“Srpska je simbol naše slobode, života, sigurnosti za naše građane i zato je važno da smo svi, bez obzira na kojoj poziciji djelovali, usmjereni na mir, stabilnost, očuvanje kapaciteta i identiteta Republike Srpske, usmjereni na saradnju sa svima u BiH, ali da uvijek znamo gdje pripadamo i da je važno da djelujemo zajedno”, naglasila je Cvijanovićeva.
Prema njenim riječima, datumi kao što su Dan Republike, Dan Vojske, Dan Policije i mnogi drugi koji nas okupljaju su važni, ali je jednako važno i da okupljanje bude stalno, svakodnevno i oko svih važnih tema koje su od značaja za Srpsku i njenu budućnost.
“Ne smijemo dozvoliti da nas svakodnevni život ili rutinske obaveze koje imamo otupe i učine nas nesposobnim da vidimo ili prepoznamo sve stvarne izazove sa kojima smo još suočeni ili da ne prepoiznajemo i ne reagujemo na napade koji se u kontinuitetu dešavaju na status, obilježja, identitet, ali i na ustavni i funkcionalni kapacitet Republike Srpske”, poručila je Cvijanovićeva.
Ona je ocijenila da je, nažalost, to je ambijent u kojem se živi i da su mnoge posljedice sa kojima se danas svi suočavaju rezultat nespososbnosti da se prepoznaju zamke, a često i naivnosti, vjerujući da su svi jednako okrenuti suživotu, neosporavaranju i izgradnji povjerenja.

“Po napadima i osporavanjima sa kojima smo suočeni jasno je da nije tako. Mi želimo mir i saradnju sa svima i da ambijent u kojem obavljamo naše svakodnevne poslove bude rasterećen političkih pritisaka, ali čini se, nažalost, da nisu svi u BiH jednako opredijeljeni za takav pristup. Zato je važno da tijesno sarađujemo, da budemo zajedno i da smo uvijek okupljeni oko interesa Srpske kao što to i danas pokazujemo. Živjela Republika Srpska”, istakla je Cvijanovićeva.