Željka Cvijanović, Robert Anderholt i Bojan Vujić

– Više tu pažnju prema BiH nigdje ne možete da nađete, jer u svijetu postoje i druga problematična mjesta i mjesta koja privlače više pažnje, a znače mnogo više i za političku, trgovinsku i ekonomsku stranu SAD i drugih država – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su sada i oni koji dolaze iz Republike Srpske prihvaćeni sa uvažavanjem, kao što to imaju i oni koji dolaze iz drugog entiteta, ali je naglasila da njena politička pozicija nije takva da treba da dođe u Vašington i da, za razliku od nekih kolega iz Federacije BiH, “ospe drvlje i kamenje na neku drugu stranu”.

– Trudim se da pokažem ono što je jasna slika da bismo se bolje razumjeli i da bismo što bolje rješavali stvari tamo gdje možemo da ih rješavamo – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske smatra da u Vašingtonu ima jako dobre sagovornike sa kojima će raditi na određenim zajedničkim projektima.

– Ovdje sam imala priliku da razgovaram sa predstavnicima jedne kompanije koja je prisutna u našoj regiji i ima više aktivnosti u Srbiji nego što je to slučaj u BiH. Bave se energetikom i zainteresovani su da ostvare kontakte sa našim institucijama, tako da je ovo bila dobra prilika da se razgovara o mogućnostima kada su u pitanju ulaganja u obnovljive izvore energije – rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da će uslijediti dobar nastavak razgovora koji će biti održani u Banjaluci u narednih mjesec ili mjesec i po dana.

Uprkos tome što BiH nije u fokusu SAD, Cvijanovićeva smatra da je dobro da se održavaju kontakti, razmjenjuju mišljenja i da se vidi na koji način se može raditi na tome da se poboljša razumijevanje.

Prema njenim riječima, ovo je bila dobra prilika za razmjenu mišljenja sa sagovornicima u Vašingtonu o različitim stvarima, uključujući činjenicu da je BiH više od godinu dana čekala primjenu izbornih rezultata, koji još nisu implementirani kada je u pitanju FBiH.

– Postoji interes za ono što se dešava u BiH, ali sa aspekta da li ona izvršava neke svoje preuzete obaveze – rekla je Cvijanovićeva.

Za razgovore, koje je vodila, predsjednik Srpske je naglasila da je zadovoljna, jer je imala dobre sagovornike o opštoj situaciji u okviru BiH, ali i cijele regije.

– Po pravilu, kada se razgovara sa ljudima iz Kongresa, oni su uvijek veoma zainteresovani za bezbjednosna pitanja u regiji, sada posebno za pitanja povratnika sa stranih ratišta i nelegalne migracije, sa kojima smo svi suočeni u regiji, na koji način sa tim izaći na kraj, kao i na koji način tražiti ili dobiti podršku i SAD, ali i nekih drugih zemalja – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je napomenula da određene strukture u Americi imaju interese direktno vezane za BiH, ali da se u široj javnosti ne može naći veći interes, jer su prvenstveno usmjereni na bezbjednosne aspekte i pitanja koja su za to vezana.

– U nekoliko instituta razgovarali smo na koji način možemo da obezbijedimo njihovo veće prisustvo na ovom prostoru, a isto tako i prisustvo naših ljudi ovdje koji bi mogli da učestvuju u razmjeni mišljenja, te da na lakši način ostvarimo komunikaciju – rekla je Cvijanovićeva.

Što se tiče sastanaka u okviru Stejt departmenta, Cvijanovićeva je istakla da je imala razgovore o tome šta se može uraditi da svi nivoi vlasti podjednako doprinosu određenim procesima.

– To je bila prilika da se razgovara sa predstavnicima Stejt departmenta, ali i određenim udruženja i istraživačkim institutima ovdje u Vašingtonu o tome kako možemo da privučemo više pažnje kada je u pitanju veliko stratište u Gradini i Јasenovcu, kako da nastavimo da tragamo za istinom i da nastojimo da se ta istina bolje vidi i najbolje čuje u svijetu – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da je deseti ili jedanaesti put prisustvovala Nacionalnom molitvenom doručku, što je bila dobra prilika da se sretne sa drugim međunarodnim gostima u posebnoj atmosferi.

– Ove godine sve je bilo u znaku okončanja postupka koji je vođen protiv predsjednika SAD Donalda Trampa. Bilo je tu i političkih poruka koje je bilo dobro da čujemo, ali i poruka koje se odnose na bolju saradnju i bolje razumijevanje, te pravljenje nekog novog humanijeg svijeta nego što je to danas slučaj – objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Tramp mnogo puta rekao da jedna zemlja ne treba da se miješa u unutrašnje stvari druge, što u Republici Srpskoj ima podršku, te ocijenila da se treba pridržavati određenih međunarodnih regulativa koje su to jasno propisale.

 Postoje različiti interesi i aktivnosti, naglasila je, ali to ne znači da treba smjenjivati vlast i lidere. “Mi to podržavamo i mislim da upravo iz tog razloga i srpska populacija u SAD, a imala sam priliku da, preko različitih foruma i razgovora sa dijasporom, vidim da oni zapravo podržavaju takvu politiku”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona očekuje da će se nešto takvo desiti i u budućnosti i da će biti sve manje pokušaja miješanja u unutrašnje stvari druge države, što u SAD razumiju veoma dobro.

Cvijanovićeva je danas razgovorom sa predstavnicima kompanije, koja se odnosila na energetski sektor završila svoj zvanični boravak u SAD, koji je ocijenila uspješnim.

– Zadovoljna sam onim što sam čula. To što sam čula jeste nešto, uslovno rečeno, usklađeno ili je bar na liniji onoga što i mi nastojimo da promovišemo u Republici Srpskoj – zaključila je Cvijanovićeva.

https://arh3.rtrs.tv/arhiva/2020/02/08/tvclip042222.mp4