Ona je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varheljijem, rekla da je na sastanku izražena i nada da će taj proces biti završen i u Federaciji BiH i na nivou BiH.

– Obavijestili smo komesara da smo počeli sa konstituisanjem vlasti na različitim nivoima. Počeli su razgovori na tu temu. Nadam se da ćemo u narednoj godini baviti se životnim stvarima i razlozima zbog kojih je bitno da obavljamo svoje funkcije – rekla je Cvijanovićeva i dodala je da prilikom obavljanja funkcija bitno voditi računa o potrebama građana.

Navela je da zadovoljna sastankom sa Varheljijem.

– Razumijemo da se ovaj sastanak odigrava u vrijeme kada donosimo određene odluke koje se odnose na kandidatski status BiH i zato želim da se zahvalim Varheljiju na njegovom ličnom angažmanu i promovisanju uopšte ideje i potrebe da se BiH dodijeli kandidatski status. Mi smo danas razgovarali o uslovima i razlozima koji su definisani ranije od strane EU, a to je jedna vrsta hodograma po kojem moraju da se kreću naše institucije – poručila je ona.