Foto: SRNA

Na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, Cvijanovićeva je istakla da budućim generacijama moraju biti pokazane vrijednosti i ideali zbog kojih je bilo mnogo žrtava.

– Velike žrtve i veliki ideali zaslužuju veliko poštovanje, takav mora biti i naš odnos prema onima koji su dali živote za slobodu i doprinos u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Ona je naglasila da Republika Srpska baštini ove vrijednosti i da je važno da buduće generacije poštuju ove žrtve, ali i razumiju snagu borbe i ideala za koje su se oni borili.

– Naravno da je i Evropa izvukla veliku pouku iz Drugog svjetskog rata i zato je nakon toga uspostavila novi način funkcionisanja i zajedništva na svom prostoru. Zato treba razumjeti zašto se Dan pobjede nad fašizmom istovremeno doživljava i obilježava i kao Dan Evrope – navela je Cvijanovićeva.

 Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da srpski narod ima razloga da se ponosi učešćem i davanjem doprinosa u borbi protiv zla kakvo je fašizam.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

– Za cijeli slobodarski svijet ovo je danas sveti dan. Sigurno da naš narod pripada tom dijelu svijeta. Ovo treba da se obilježava, pamti, prenosi na nove generacije da se nikada jedno takvo zlo ne bi pojavilo – rekao je Čubrilović.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izrazio je uvjerenje da će svijet i danas zajedno pobijediti u teškim okolnostima pandemije kao što je pobijedio fašizam u Drugom svjetskom ratu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

– Prije 75 godina zajedno smo pobijedili fašizam i danas zajedno rješavamo zadatke koji stoje ispred nas, naših zemalja i Evrope. Ubijeđen sam da ćemo pobijediti i u ovim teškim okolnostima u kojima se nalazi svijet – rekao je Ivancov.

On je građanima Republike Srpske čestitao Dan pobjede nad fašizmom.