Foto: SRNA

– Zadovoljna sam što su naše institucije uvijek najfunkcionalnije u okviru BiH. Tako će biti i ubuduće bez obzira na to što mnogi pokušavaju da upravljaju njihovim radom i osujete nastojanja ljudi koji žele da doprinesu boljitku Republike Srpske. To neće uspjeti nikome – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je politička stabilnost uvijek preduslov dobrih ekonomskih poteza.

Nakon polaganja vijenca povodom obilježavanja Dana Republike na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci, Cvijanovićeva je rekla novinarima da je ponosna na to što je Srpska jedina u okviru BiH nastala prije rata, zbog čega mnogima i smeta 9. januar.

– Drugi su nastajali tokom ratnih sukoba, kao što je slučaj sa Federacijom BiH, a nakon toga i cijela BiH, kakva jeste – dejtonska. Razumijemo zašto neki atakuju na ovaj datum, jer je to nemili podsjetnik na činjenicu da je rat mogao da se izbjegne – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je ovo dan kada se odaje pošta onima koji su dali živote u odbrani Republike Srpske i prisjeća onih koji su donosili hrabre političke odluke, branili slobodu i svoja ognjišta.

– Danas, i sutra posebno, treba da pokažemo i poštovanje prema svima koji su i nakon toga gradili Republiku i u njoj stvarali uslove za bezbjedan i bolji život građana – napomenula je Cvijanovićeva.

Republika Srpska, koja sutra slavi 28. rođendan, osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.