Foto: SRNA

“Njima smeta činjenica da Republika Srpska nije produkt rata, da je imala svoje institucije, teritoriju, narod, efikasnu vlast godinama prije nego što je verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona ističe da je to istorijska činjenica.

“To je opredijelilo kasnije mnogo toga. Republika Srpska postoji i funkcioniše, njeni građani hoće da je čuvaju i ona je dokaz za sigurne živote. Time se ne želi zlo nikome”, poručuje Cvijanovićeva.

Povodom negativnih komentara iz Federacije BiH na račun proslave Dana Republike Srpske, Cvijanovićeva kaže da su u Srpskoj navikli na tu histeriju, koja traje godinama i dolazi iz političkog Sarajeva svaki put kada se obilježava Dan Republike.

Kada je riječ o negativnim komentarima na račun proslave Dana Republike Srpske izvan BiH, Cvijanovićeva je navela da Hrvatskoj problem nije obilježavanje 9. januara, već to što im Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Treba da gradimo trpeljivost, a ne da promovišeno netrpeljivost u regionu”, poručila je Cvijanovićeva.

Navodeći da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović došao iz svojih razloga na proslavu Dana Republike i doveo veliku delegaciju, Cvijanovićeva je istakla da kada neko dođe nekome da praznuje zajedno sa njim i taj drugi će učiniti isto.

“Samo u BiH ovakva kakva jeste može se vidjeti da se zabranjuje proslava, da se osporava neki datum. Pri tom je sve toliko nekorektno, slavi se 1. mart, obilježava se 25. novembar. To Republika Republika Srpska ne priznaje, a da li je neko nešto zaustavio oko toga – nije”, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je cilj osnažiti institucije Republike Srpske i vječno njegovati ljubav za Srpsku i dodala da Srpska treba da bude jaka i stabilna.

“Stiče se utisak da se čitava regija “povampirila”, opasna je to stvar. Djeluje da bi mnogi puštali krv, ali tuđu. U tim okolnostima možete samo da im predložite da puste svoju krv, tucite se međusobno, pustite nas, okanite se Srpske”, kaže Željka Cvijanović.

Ona kaže da su u kritici najaktivni bivši hrvatski političari koji su Hrvate “pustili niz vodu”.

“Najaktivniji u kritici Srpske su bivši hrvatski političari, a upravo ovi su pustili Hrvate “niz vodu”, a sad su živi na mrežama. Nije njima je problem Srpska, nego što im Bošnjaci biraju predstvavnike”, kaže ona.

Navodeći da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović došao iz svojih razloga na proslavu Dana Republike i doveo veliku delegaciju, Cvijanovićeva je istakla da kada neko dođe nekome da praznuje zajedno sa njim i taj drugi će učiniti isto.