screenshot

“U skladu sa ranijim dogovorom povećane su plate za prosvjetu od osam odsto, a za radnike Ministarstva unutrašnjih poslova za 10 odsto. Imali smo i usklađivanje penzija za nešto više od dva odsto što, uz ranije povećanje za 20 odsto, pokazuje opredijeljenost za poboljšanje standarda najstarije populacije”, rekla je Cvijanovićeva poslije sastanka u Banjaluci sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Srpske.

Ona je naglasila da nema zastoja u realizaciji infrastrukturnih projekata, među kojima su putevi, auto-putevi i mostovi, te da je ponovo u fokusu izgradnja energetskih objekata, odnosno hidroelektrana poput “Foče”, “Paunaca” i “Buk Bijele”.

Ona je istakla da se Srpska vraća i izgradnji velikog projekta magistralnog gasovoda kroz Srpsku, kao i sekundarnih gasovoda kroz sve lokalne zajednice, naglasivši da će taj projekat mobilisati cijelo društvo i stvoriti uslove za nastavak razvoja Srpske.

“To će stvoriti uslove za nastavak razvoja Srpske da bismo što prije dostigli privredni rast od 4,5, pet ili šest odsto, čime bi bio poboljšan životni standard”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Vlada ostaje opredijeljena za poboljšanje demografske slike Srpske i dodala da će to biti realizovano zajedno sa aktivnostima koje je pokrenula kao predsjednik Srpske.

“Ostaje velika obaveza da se radi na jačanju privrede. Neophodan je veći broj radnih mjesta u realnom sektoru i potrebno je smanjivati administraciju. Plate se moraju i dalje povećavati. Zadovoljna sam što smo za vrijeme prethodne vlade uspjeli povećati plate svim zaposlenima. Sada pravimo pretpostavke da radimo na povećanju plata u realnom sektoru”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ovo prilika da se analiziraju neke postojeće mjere kada je riječ o pomoći porodici, porodiljama, studentima, mladima.

“Ostaje da to razvijamo i unapređujemo u narednom periodu zajedno, a stručni i operativni tim bi trebao da na pomenuta pitanja da adekvatne odgovore”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se vladajuća većina u Republici Srpskoj na planu donošenja zakona kreće u skladu sa programima rada Narodne skupštine, a samim tim i Vlade.

“Opredijeljeni smo da razvijamo saradnju sa svima. Radićemo zajedno, znajući da je bilo i biće izazova ispred nas. Spremni smo da zajedno rješavamo jedan po jedan problem”, rekla je Cvijanovićeva i navela da će se kadrovskim pitanjima predstavnici vladajuće većine baviti na koalicionim sastancima.

Ona je rekla da institucionalna i politička stabilnost doprinosi boljoj ekonomskoj i bezbjednosnoj situaciji, dodajući da zahvaljujući širokoj koaliciji Vlada Republike Srpske neometano funkcioniše.

Cvijanovićeva je dodala da je na sastanku zaključeno da što prije treba formirati vlast na nivou BiH kako bi projekti i aranžmani bili realizovani, da građani ne bi trpjeli štetu.

Predsjednik Srpske podržala je aktivnosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na nivou BiH, s obzirom da radi u složenim i otežanim uslovima.

Glavne teme sastanka bile su politička i ekonomska situacija u Srpskoj, 100 dana rada Vlade i formiranje vlasti na nivou BiH.

Sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik i potpredsjednici Vlade Srpske Radovan Višković, Anton Kasipović i Srebrenka Golić, lideri DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Demosa Nedeljko Čubrilović, te funkcioner NDP-a Vojislav Gligić.