Željka Cvcijanović

– Iza ovakve odluke, koja je prilično glupa, bezobrazna, cinična i arogantna, nažalost, stoji dio međunarodne zajednice i političko Sarajevo – rekla je Cvijanovićeva večeras u Banjaluci.

Ona je naglasila da je ovo dio organizovane i poznate kampanje koja se vodi protiv Republike Srpske na svim terenima, s ciljem njenog razvlašćivanja i ukidanja njenog identiteta.

– Ovdje je cilj jasan, oni žele da pokažu da Republika Srpska nije postojala prije Dejtona. Istorijska činjenica je da je Republika Srpska nastala prije rata i prije Dejtona. Srpska je u Dejtonu verifikovana važnim međunarodnim ugovorom koji nas u krajnjem slučaju drži zajedno na okupu u BiH – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da u BiH svi procesi idu unazad i u pogrešnom pravcu, umjesto da se gradi povjerenje i bavi suštinskim pitanjima.

Prema njenim riječima, u situaciji sa toliko neriješenih odnosa u BiH, započetih i nedovršenih poslova, te poslova koji nisu započeti politički, ekonomski i finansijski, Ustavni sud BiH se bavi pitanjem praznovanja.

– I to što u Ustavnom sudu BiH dominantnu ulogu imaju strane sudije opet pokazuje strašan deficit BiH – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da se niko ne bavi time kako formirati vlast, kako povećati plate i penzije, te na koji način nivo vlasti BiH može da servisira potrebe građana, pomažući entitetima i koordinišući određena pitanja.

– Naš prioritet je jaka i stabilna Republika Srpska i Srpska će pronaći odgovor na svaki izazov, kao i do sada. Iskustvo nas je naučilo da se moramo pripremati – naglasila je Cvijanovićeva.

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske – 9. januaru, razmatrajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Srpske.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas, povodom odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike, poziv na sastanak svim predsjednicima političkih stranaka sa sjedištem u Srpskoj, saznaje Srna.

Sastanak bi, prema saznanjima Srne, trebalo da bude održan u Palati Republike u Banjaluci u utorak, 2. aprila.