“Međutim, imate određene stvari koje su u vezi sa činjenicom da morate imati akciju organa na nivou BiH. Da li je riječ o aranžmanu koji ste dogovorili sa nekom međunarodnom finansijskom organizacijom i koji treba da bude ratifikovan na nivou BiH ili je o nekoj drugoj aktivnosti, gdje se zahtijeva da imate Savjet ministara da igra određenu ulogu u onome što rade entitetske vlade i tu se može vidjeti tačka moguće blokade”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da od političke stabilnosti zavise brojna inostrana ulaganja, ali da se time niko ne bavi jer je BiH svima u svijetu zanimljiva kao mjesto o kojem mogu da politički pričaju i na taj način opravdaju svoje prisustvo.

“To bilateralno rade /bave se pitanjem političke stabilnosti/ određene ambasade koje pokazuju tu vrstu zrelosti i bile su veoma podsticajne za neke svoje ulagače, pa čak i u Republici Srpskoj”, rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Ona je dodala da je postala navika da se BiH posmatra kao zemlja nestabilne politike, u kojoj su ulaganja rizična.

“Znam određene članice EU koje su politički nestabilne pa niko nije rekao da tamo neće ulagati”, rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o sprovođenju Reformske agende, ona je navela da Vlada Republike Srpske ima više od 80 odsto sprovedenih pitanja, da neka još radi, te da je i Vlada Federacije BiH dosta aktivno radila na tome, ali da se na nivou BiH niko ne bavi time.

“Reformska agenda je ovdje poslužila kao politički alat da, držeći nas da se bavimo ekonomskim, socijalnim ili infrastrukturnim pitanjima, zapravo, ostvarujemo politički cilj, a to je da smo zajedno”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da u BiH ima veliki broj nedovršenih procesa i eksperimentalnih reformi, kao i loših rješenja kreiranih sa lošom namjerom.

Cvijanovićeva je istakla značaj toga da se u Republici Srpskoj preduzmu sve mjere i aktivnosti da se blokade koje se dešavaju u Sarajevu ne odražavaju na stvarni život.

Prema njenim riječima, na političke izazove, kao što je stalno atakovanje na institucije Srpske, na njene nadležnosti, značaj, potencijal i identitet, treba imati politički odgovor.

“Međutim, politički odgovor morate imati i na ekonomske i socijalne izazove, te mislim da je jako važno što smo u prethodnoj Vladi postigli stabilnu budžetsku situaciju i pokazali svoj kapacitet kao odgovorna Republika koja, mjesec dana nakon što se objave rezultati izbora, krene u formiranje vlasti i u roku od mjesec dana imate formiranu Vladu, te usvojen budžet i ekonomsku politiku”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da Republika Srpska sve to ima od decembra, dok FBiH i nivo BiH još nemaju.

“To pokazuje naš kapacitet i mi ga moramo čuvati. Kao predsjednik Republike, usmjerena sam na to da održavamo svoje jedinstvo ovdje i jako nam je važna uloga koju ima Milorad Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, jer znamo da u nesređenim odnosima u BiH predstavlja važnu polugu za Republiku Srpsku i sigurnost za naše institucije, koje, sa druge strane, i njemu treba da pomognu u odlučivanju”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je važno očuvati budžetsku stabilnost, kako bi Republika Srpska polako išla ka povećanju plata i penzija, te završavanju projekata i jačanju finansijske osnove.