– S pravom smo okupljeni oko ovog datuma. Okupljeni smo oko prošlosti, sadašnjosti i budućnosti – dodala je ona.

Naglasila je da je obaveza da se ne zaboravi prošlost i žrtve.

– Treba da koračamo sigurno u budućnost i zadržimo svoj identitet – poručila je predsjednica Srpske.

On je naglasila da su Srbija i Srpska uspostavili zajedničku praksu obilježavanja zajedničkih važnih datuma.

– Uvjerena sam da će ta saradnja samo jačati. Ona će nam pojačati da jačamo naše insitutcije kako bi mogli odgovoriti izzazovima novog globlanog vremena – dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je navela da u Republici Srpskoj nema mjesta gdje nije renoviran, put, sala, škola, Dom kulture ,a da Srbija nije učestovovala.

– Zato je važno da njegujemo našu saradnju, kako bi sačuvali Srbiju i Republiku Srpsku od svakog zla – poručila je Cijanovićeva.

Da je Sretenje važan datum u srpskoj istoriji, podsjetila je predsjednica Republike Srpske, pokazuje ne samo početak Prvog srpskog ustanka, već i to što je kasnije 1835. godine na taj dan donesen i prvi demokratski Ustav Srbije čime je otpočelo stvaranje moderne srpske države.

– S pravom smo okupljeni oko ovog datuma i oko ideje državnosti, slobode i nacionalnog jedinstva, oko prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, oko obaveze da se čuva mir i očuva identitet – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je dodala da je plamen slobode koji je upaljen te 1804. gorio mnogo puta u prethodna dva vijeka, te da je za život u slobodi i miru plaćena previsoka cijena, odneseni su mnogi životi i prouzrokovana ogromna stradanja.

– Zato je naša obaveza u Srbiji i u Republici Srpskoj da ne zaboravimo našu prošlost i naše žrtve. Naša je dužnost da hrabro koračamo u budućnost, vrijedno radimo i razvijamo naše zemlje, ali da istovremeno snažno i ljubomorno čuvamo svoj identitet i jezik, da zadržimo svoje tradicionalne vrijednosti i njegujemo istorijsko pamćenje – poručila je predsjednica Republike Srpske.

Cvijanovićeva je dodala da svi znamo da vrijeme pred nama neće biti lišeno izazova, kako političkih, tako i ekonomsko-finansijskih, te da je zato važno jačanje institucija, njegovanje saradnje, odbrane prava na stav, na slobodu i pravo na razvoj Srpske i Srbije.

– Srbiji i Republici Srpskoj želim mir, stabilnost, ekonomski napredak i bezbjedno okruženje. I uz ove želje, čestitam vam Dan državnosti – naglasila je predsjednica Srpske.