foto: RTRS

– Ne postoji segment u američkom društvu u kome se Srbi nisu dokazali i ostavili traga, od naučnika do sportista, i to trajno povezuje Srbe i Amerikance – poručila je premijerka.

Obraćajući se na Simpozijumu, Cvijanovićeva je rekla da odnosi Amerike i srpskog naroda imaju šansu da se mijenjaju na bolje i da se loša iskustva prevaziđu uz pomoć sjećanja na velike istorijske pobjede, kada smo, u presudnim trenucima za cijeli svijet, stajali na istoj strani. Premijerka Srpske je poručila da su dva naroda, u dva svjetska rata, svijetu zajedno donijeli pobjedu i mir, te da su brojni Srbi do danas dali veliki doprinos američkom društvu.

– Te činjenice treba da nas podsjete da su teški trenuci, sa kojima su se naši narodi suočavali tokom `90. godina, bili izuzetak, a ne pravilo, u odnosu naša dva naroda. Zato su događaji poput ovoga važni, i treba da nas podsjete na važnost i neophodnost stvaranja novih odnosa – istakla je Cvijanovićeva.

Vladika istočnoamerički Irinej podsjetio je na zajedništvo koje traje cijeli vijek i to u presudnim istorijskim momentima.

– Dobro je da se stotinu godina kasnije podsjetimo na to ko smo bili i šta smo činili, i kao Srbi i kao Amerikanci, i kako smo se rame uz rame borili da osiguramo veliku pobjedu, ne samo u Prvom, nego i u Drugom svjetskom ratu – istakao je vladika Irinej.

Nijedna zemlja nije tako propatila u Prvom svjetskom ratu kao Srbija, poručio je američki pomoćnik državnog sekretara za Evropu Ves Mičel, ali uprkos stradanju više od 1,2 miliona ljudi i razrušenim domovima, dodao je, duh srpskog naroda nije slomljen. Ipak, treba gledati u budućnost i graditi bolje odnose, poručio je Mičel.

– Ovaj simpozijum treba da nam pomogne da sagledamo zajedničke ciljeve, razmjenu iskustava u oblasti medicine, sprečavanja i sanacije prirodnih katastrofa i sajber kriminala – rekao je Mičel.

Oni koji žive godinama u Americi ili su tamo rođeni, smatraju da je obilježavanje godišnjica poput ove vezane za Prvi svjetski rat, način da se u Americi isprave nepravde nanesene medijskom propagandom tokom rata na području bivše Jugoslavije, ali i nakon toga. Smatraju da su srpsko-američki odnosi u usponu.

– Ovdje u Americi kažemo da vrijeme liječi sve rane, tako da što više vrijeme bude prolazilo problemi u odnosima Srba i Amerike će se takođe mijenjati – naglasio je Gordon Bardoš, predsjednik konsultantske i analitičke kompanije Sirekon.

Na Simpozijumu je prikazana i izložba fotografija i istorijskih tekstova o Prvom svjetskom ratu i učešću Srbije u njemu. Predstavljena je i knjiga o Velikom ratu, ali i knjiga o Nikoli Tesli i Mihailu Pupinu.

Predsjednica Vlade Republike Srpske boravi u višednevnoj posjeti SAD gdje je prisustvovala svečanosti povodom obilježavanja jubileja – 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće.