Foto: BETA

Cvijanovićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Anom Brnabić ponovila da, ako je tačno da je dio opozicije /u Republici Srpskoj/ formirao novu većinu na nivou BiH, to znači da su za to morali pristati na uslov SDA aktivaciju MAP-a.

Navodeći da je spremna na to i da ih čeka, Cvijanovićeva je istakla da ozbiljan političar i ozbiljna institucija uvijek imaju neki plan i reakciju na bilo kakvu akciju.

Ona je navela da je to rekla zbog nepotrebnih blokada svih proteklih mjeseci, kad je riječ o formiranju novog Savjeta ministara, koje dolaze iz političkog Sarajeva, prevashodno od SDA.

Cvijanovićeva je istakla da je Narodna skupština Republike Srpske dala svoj jasan stav rezolucijom o vojnoj neutralnosti, koja se odnosi i na sve potencijalne aranžmane u okviru vojnih saveza, te da to sada predstavlja opredjeljenje.

– Ovo je nepotrebno mrcvarenje koje gledamo u BiH i totalne su besmislice da se formiranje vlasti uslovljava bilo kojim pitanjem ili stvarima, pri čemu je apsolutno moguće da se ta vlast izvede u složenoj državi kakva je BiH u kojoj imate jasno definisane pobjednike u sva tri konstitutivna naroda i uz jasnu političku matematiku možete da dođete do formiranja vlasti – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da, “kao rezultat igranja igara, pričanja priča o NATO-u i uslovljavanja”, postoji situacija u kojoj BiH, koja nikada nije imala višak kredibiliteta ili dovoljno sposobnosti, sada dodatno gubi kredibilitet.

Prema njenim riječima, sada postoji izmrcvarena struktura u uslovima kada nakon izbora namjerno nije sprovedena izborna volja građana zato što je Sarajevo odlučilo da to uslovljava na neki način.

– Pa pošto su oni to uslovili kretanjem ka NATO-u, ja bih mogla da kažem da ćemo mi onda da uslovimo kretanjem ka EU. Oni su blokirali kretanje ka EU jer je jedan od uslova bio da se formira vlast nakon izbora, preuzmu određene obaveze, da bi se dobilo koliko-toliko pozitivno mišljenje da bi bilo bar neke nade da će se dobiti status kandidata, što mislim da je realno još dalje nego u prethodnom periodu – rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da ne misli da je to suštinsko pitanje, ali da su u Sarajevu priču o aktivaciji MAP-a učinili suštinskim pitanjem jer su znali da postoji rezolucija Narodne skupštine i namjerno su birali pitanje koje im daje komoditet da što duže odgađaju formiranje vlasti.

– Da kažu: Evo, imate jedan krupan razlog – Skupština je rekla jedno, mi tražimo drugo, pa hajte, odlučite se između Skupštine i onoga što je potrebno da sprovedete izbornu volju građana`. Mislim da je sve to bespotrebno. To će se sve kao bumerang vratiti BiH – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da interesi Republike Srpske, za koje je ona plaćena da ih brani, nisu da funkcioniše u takvom okruženju, niti da trpi štetu koja se namjerno pravi.

– Interes Republike Srpske jeste da kad radite neki važan projekat, a treba da ratifikujete sporazum na nivou BiH, onda to ljudi treba da urade ekspresno. Interes Republike Srpske je da niko ne čeka u Srpskoj, nijedna institucija, 15 godina ili 15 mjeseci da dobije saglasnost za koju treba 15 minuta – rekla je Cvijanovićeva.