Cvijanović je rekla da je Republika Srpska stvorena i odbranjena da se stradanja iz Drugog svjetskog rata nikada više ne bi ponovila.

– Dan kada je osnovana Republika Srpska jeste dan pobjede nad oživjelim i nikada do kraja poraženim fašizmom. Nismo im dozvolili da završe ono što su počeli pet decenija ranije. Zahvaljujući Republici Srpskoj ostali smo i opstali na svojim ognjištima. Naša je obaveza da je čuvamo i sačuvamo za generacije koje dolaze. Želimo da njihova budućnost bude manje bremenita od naše prošlosti. Da budu svoji na svome i da zajedno sa drugima žive u miru i slobodi – istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je srpski narod ustao protiv nacizma i fašizma onda kada se za to plaćala najskuplja cijena.

– Stojimo i danas, uvijek spremni da se odupremo ideologijama zla iz prošlosti, ali i sadašnjosti. Kao i svake godine, i ovog 9. maja stojimo ponosno, visoko uzdignutog čela, slaveći slobodu i sjećajući se onih koji su nam tu slobodu podarili – rekla je Cvijanović u Banjaluci na obilježavanju 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjednica Republike Srpske je dodala da Republika Srpska danas obilježava Dan pobjede nad fašizmom i iskazuje ogromno poštovanje prema hrabrim oslobodiocima i hrabrom narodu koji se digao protiv zla koje je prijetilo cijelom čovječanstvu.

– Sjećamo se onih koji su Hitleru rekli ‘ne’ u vrijeme kad se cijela Evropa gušila pod nacističkom čizmom. Ponosno stojimo, jer Vermaht i SS trupe nismo dočekivali pjesmom, cvijećem i ovacijama, na ulicama i trgovima. Ponosni smo i zato što smo od početka bili na pravoj i pravednoj strani istorije. Nismo čekali ishod da bismo se pridružili pobjednicima, već smo se borili protiv onog za šta smo nepogrešivo znali da je zlo. Oni koji jesu, danas olako dijele etikete fašizma, jer njegovu jezivu oštricu nisu ni osjetili – istakla je Cvijanović.