Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Beču da je Srpska, nakon izbora, veoma brzo formirala vlast i usvojila ključne dokumente, ali da je političko Sarajevo, uslovljavanjem konstituisanja institucija, dovelo do potpune paralize na nivou BiH.
Cvijanovićeva je, nakon sastanka sa šefom poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije Johanom Gudenusom, izjavila Srni da Vlada Srpske uspješno funkcioniše, dok je na nivou BiH, nakon konstituisanja Predsjedništva, sve drugo nekonstituisano, uključujući i Savjet ministara.

Ona je podsjetila da su partije iz političkog Sarajeva blokadom i uslovljavanjem formiranja Savjeta ministara zaustavile mnoga pitanja, među kojima i evropski put BiH.

“Nemate kredibilne sagovornike sa kojima se možete dogovarati i koji mogu da u okviru mehanizma koordinacije preuzimaju i izvršavaju određene obaveze. To je realnost koja potvrđuje da je BiH mnogo godina, nažalost, prilično neuspješan eksperiment. Mi /iz Srpske/ smo htjeli da sa svoje strane damo podsticaj nekim pozitivnim procesima u okviru BiH, ali za takve stvari treba da imate partnere, koji to očito ne žele”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je bitno da Republika Srpska gradi prijateljstvo i kontakte sa Austrijom koja je veoma važan spoljnotrgovinski partner i investitor u Srpsku.

“Austrija je na trećem mjestu kao investitor, a na sedmoj poziciji kao spoljnotrgovinski partner Srpske. Važno je i dobro da njegujemo i nadograđujemo međusobne odnose i imamo političko razumijevanje, a ovaj sastanak održan je i u funkciji svega što se dešava u BiH i u okviru EU”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je na tom planu izrazila očekivanje da će se u Evropi promijeniti mnogo toga nakon predstojećih izbora za Evropski parlament, te da će ove godine neke stvari postajati jasnije.

“Vjerujem u neku bolju budućnost, odnose i razumijevanje, a da bismo tako nešto imali, dobro je da održavamo ovakve stalne kontakte i jedni druge informišemo o određenim dešavanjima”, napomenula je Cvijanovićeva.

Naglasivši da Srpska pokazuje da je najprosperitetniji dio BiH, Cvijanovićeva je zaključila da je njen razgovor sa Gudenusom bio uspješan i sadržajan, te da već duže postoje dobra međusobna komunikacija, razumijevanje, te lični i institucijalni kontakti, zahvaljujući ranijem zalaganju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.