Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciju u Republici Srpskoj i BiH, kao i o unapređenju saradnje Republike Srpske i SAD-a na svim poljima.

U razgovoru sa Palmerom, predsjednica Srpske je izrazila opredijeljenost institucija Republike Srpske za očuvanje mira i političke stabilnosti u BiH i regionu, kao najvažnijih preduslova za ekonomski razvoj, poboljšanje poslovnog ambijenta i životnog standarda svih građana.

Cvijanovićeva je istakla da je Dejtonski sporazum i uvažavanje ustavne strukture BiH, koja podrazumijeva punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda, dobar okvir za funkcionisanje, razvoj i napredak BiH.

Na sastanku je razgovarano i o bezbjednosnim izazovima u regionu zapadnog Balkana, te istaknuto da je i po ovom pitanju potrebna koordinacija nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH.

Sagovornici su konstatovali da je “mali Šengen” pozitivna inicijativa za cijeli region, a Cvijanovićeva je istakla da su institucije Republike Srpske već podržale ovu inicijativu koja za cilj ima unapređenje regionalnog ekonomskog prostora, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Srpske.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Bojan Vujić.

Prethodno je Cvijanovićeva razgovarala sa specijalnom predstavnicom Stejt Departmenta za Holokaust, Šeri Danijels.

U okviru zvanične posjete Sjedinjenim Državama, predsjednica Srpske danas će u Pentagonu posjetiti Nacionalnu gardu države Merilend.