Foto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i bezbjednosnim izazovima na Balkanu, kao i na globalnom nivou, te o jačanju saradnje Republike Srpske i uticajnih jevrejskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom sastanka, Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo time što Republika Srpska ima odličnu saradnju sa Savezom vodećih jevrejskih organizacija u SAD, sa kojim je veže dugogodišnje prijateljstvo i razumijevanje.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo i činjenicom da Srpska ima funkcionalne institucije, političku stabilnost, kao i sve bolju ekonomsku, finansijsku i socijalnu situaciju, te naglasila da je na nivou BiH neophodno što prije formirati vlast i novi saziv Savjeta ministara.

Predsjednica Srpske je istakla da su institucije Republike Srpske posvećene jačanju kapaciteta za borbu protiv terorizma i ekstremizma, kao i međunarodnoj saradnji u cilju uspješnog suočavanja sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima.

Cvijanovićeva je upoznala Honlajna sa aktivnostima koje Srbija i Srpska zajednički provode na izgradnji Memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, zahvalivši mu na ranijoj posjeti ovom spomen-području, koje je važno kako za srpski, tako i za jevrejski narod.

Predsjednica Srpske je istakla da je za srpski narod značajno to što je u Njujorku nedavno otkriveno spomen-obilježje žrtvama ustaških logora Јadovno-Gospić-Pag.