Foto: SRNA

“Izaći ćemo sa zaključcima kako prevazići problem u skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, koji su već jasno rekli šta o tome misle i poslali jaku poruku političkim akterima kakvo rješenje treba da bude”, rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su se sve poloitičke partije odazvale pozivu na sastanak.

“To je znak političke zrelosti svih političkih aktera u Republici Srpskoj. Mislim da to predstavlja i određeno opredjeljenje kada su neke teme od značaja za Republiku Srpsku, jer je prirodno da na njemu učestvuju”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, suština osporavanja Dana Republike Srpske je cijeli niz aktivnosti koje se sprovode niz godina s ciljem uništavanja identiteta Srpske.

“Ovo je politička hajka koja se vodi protiv Republike Srpske. To se dešava u svim oblastima – od uskraćivanja finansijskih sredstava Srpskoj, selektivnog pristupa pravdi kod sprovođenja Strategije za procesuiranje ratnih zločina, osporavanja obilježja Republike Srpske”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da SDA i bošnjačke političke partije namjerno blokiraju formiranje Savjeta ministara da bi se u tom vakuumu desilo što više stvari ove prirode.

“U Republici Srpskoj svi moramo da budemo budni i da reagujemo na vrijeme, iako bismo voljeli da budemo relaksirani i bavimo se samo socijalno-ekonomskim pitanjima i strukturnim rješenjima i da doprinosimo daljem razvoju Srpske”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je besmisleno da se neko bavi praznikom jer je Srpska stvorena prije rata i prije Dejtona, a verifikovana tim međunarodnim ugovorom.

“Ovdje je namjera da se uništi trag da je Republika Srpska postojala prije rata, žele da nametnu teoriju da je ona stvorena u ratu i da je genocidna i da više nema Republike Srpske”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ove besmislene stvari definitivno homogenizuju društvo u Republici Srpskoj, jačaju jedinstvo i opredijeljenost da se na to zajednički odgovori.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je poziv na sastanak svim predsjednicima političkih stranaka sa sjedištem u Srpskoj.

Sastanak će biti održan sutra u Palati Republike u Banjaluci.

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske 9. januaru, razmatrajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Srpske.