“Želimo da iskažemo poštovanje prema svima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske. Svi koji su stvarali Srpsku, ali i oni koji danas imaju obavezu da je čuvaju su na istom zadatku, a to znači unapređenje i razvoj naše Republike”, rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon što je služen parastos i položeni vijenci za 13 poginulih pripadnika ovog odreda.

Ona je istakla da mora biti sačuvano sjećanje na sve ljude koji su stvarali Republiku Srpsku i da ništa ne smije biti prepušteno slučaju.

Direktor Policije Republike Srpske Dargo Ćulum naglasio je da je ovaj odred bio elitna jedinica MUP-a Srpske.

“Sa posebnim emocijama danas se sjećamo naših heroja koji su dali živote za odbranu otadžbine i stvaranje Republike Srpske”, rekao je Ćulum.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kaže da je ovaj odred dao ogroman doprinos u odbrani srpskog naroda i stvaranju Srpske.

“Pripadnici odreda su bili sa vojskom u svim kriznim situacijama. NJihova borbena gotovost i spremnost je bila na izuzetnom niovu”, naveo je Savčić.

Predsjednik Udruženja veterana Šestog odreda Specijalne brigade policije Zoran Krajnović rekao je da ne smiju biti zaboravljeni nekadašnji pripadnici ovog odreda, a posebno oni koji su poginuli.

On je podsjetio da je u ratu 200 pripadnika odreda teže ili lakše ranjeno.

Obilježavanju u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/ u Zalužanima prisustvovali su i bivši pripadnici Šestog odreda, pripadnici MUP-a Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, porodice poginulih specijalaca, predstavnici ratnih odreda Specijalne policije, kao i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon parastosa, delegacije su položile vijence kod spomenika poginulim pripadnicima Šestog odreda Specijalne brigade policije.

Šesti odred Specijalne brigade policije formiran je 1. novembra 1992. godine u Banjaluci.

Pripadnici ovog odreda borili su se na ratištima širom Republike Srpske, a neke od akcija su učešće u proširenju Koridora, zaustavljanje prodora neprijatelja na Alibegovića kosi na bihaćkom ratištu, učešće u akciji izvlačenja civila iz Dvora na Uni.

Od 144 pripadnika Specijalne brigade policije koji su život dali za Republiku Srpsku, njih 13 bili su pripadnici Šestog odreda.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime