“Želimo da iskažemo poštovanje prema svima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske. Svi koji su stvarali Srpsku, ali i oni koji danas imaju obavezu da je čuvaju su na istom zadatku, a to znači unapređenje i razvoj naše Republike”, rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon što je služen parastos i položeni vijenci za 13 poginulih pripadnika ovog odreda.

Ona je istakla da mora biti sačuvano sjećanje na sve ljude koji su stvarali Republiku Srpsku i da ništa ne smije biti prepušteno slučaju.

Direktor Policije Republike Srpske Dargo Ćulum naglasio je da je ovaj odred bio elitna jedinica MUP-a Srpske.

“Sa posebnim emocijama danas se sjećamo naših heroja koji su dali živote za odbranu otadžbine i stvaranje Republike Srpske”, rekao je Ćulum.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kaže da je ovaj odred dao ogroman doprinos u odbrani srpskog naroda i stvaranju Srpske.

“Pripadnici odreda su bili sa vojskom u svim kriznim situacijama. NJihova borbena gotovost i spremnost je bila na izuzetnom niovu”, naveo je Savčić.

Predsjednik Udruženja veterana Šestog odreda Specijalne brigade policije Zoran Krajnović rekao je da ne smiju biti zaboravljeni nekadašnji pripadnici ovog odreda, a posebno oni koji su poginuli.

On je podsjetio da je u ratu 200 pripadnika odreda teže ili lakše ranjeno.

Obilježavanju u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/ u Zalužanima prisustvovali su i bivši pripadnici Šestog odreda, pripadnici MUP-a Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, porodice poginulih specijalaca, predstavnici ratnih odreda Specijalne policije, kao i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon parastosa, delegacije su položile vijence kod spomenika poginulim pripadnicima Šestog odreda Specijalne brigade policije.

Šesti odred Specijalne brigade policije formiran je 1. novembra 1992. godine u Banjaluci.

Pripadnici ovog odreda borili su se na ratištima širom Republike Srpske, a neke od akcija su učešće u proširenju Koridora, zaustavljanje prodora neprijatelja na Alibegovića kosi na bihaćkom ratištu, učešće u akciji izvlačenja civila iz Dvora na Uni.

Od 144 pripadnika Specijalne brigade policije koji su život dali za Republiku Srpsku, njih 13 bili su pripadnici Šestog odreda.