Foto: RTRS

Cvijanovićeva je istakla da Srbi sa tugom sjećaju etničkog čišćenja sunarodnika iz Hrvatske, ali isto tako iskazuju podršku onima koji su našli svoj dom u Republici Srpskoj nakon egzodusa iz zapadne Slavonije 1995. godine.

– Želimo da pokažemo solidarnost i da smo dio istog društva i ukažemo na sve nepravde. Naša je obaveza da pričamo o zločinima, pogotovo o onima o kojima svijet ne želi da govori, a ovo je jedan od takvih zločina. Obaveza naša je da razumijemo šta su to vrijednosti jednog naroda  – navela je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da ne postoji opravdanje ni u jednom ratu, niti u bilo kojem političkom procesu, za takvo ophođenje prema civilima koji napuštaju svoja područja.

– Naša obaveza je da se držimo zajedno, da razumijemo procese u kojima živimo i snagu kako se jedan narod brani, a to je zajedništvo, i da imamo u vidu šta su to glavni ciljevi, politička opredjeljenja i vrijednosti jednog naroda – poručila je Cvijanovićeva.PauseMuteLoaded: 0%Progress: 0%-3:21Fullscreen

Iztazila je zahvalnost svima koji su pokazali dobro lice i prije 25 godina primili ljude koji su tada napustili zapadnu Slavoniju.

– Naše današnje okupljanje u vanrednim okolnostima dokaz je da smo i dalje zajedno – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Srbi, nažalost, imaju previše tužnih datuma iz bliže i dalje istorije, među kojima je i 1. maj, kada je više od 15.000 ljudi protjerano sa vjekovnih ognjišta iz zapadne Slavonije.

U rijeku Savu kod mosta u Gradišci spušteni su vijenci u znak sjećanja na sve ubijene i prognane Srbe iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Bljesak” 1995. godine.

Obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije (Foto: RTRS)

Obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije (Foto: RTRS)

Vijence su u rijeku Savu spustili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, te predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

Obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije (Foto: RTRS)

Obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije (Foto: RTRS)

Prethodno su položeni vijenci na spomen-ploču srpskim žrtvama iz zapadne Slavonije.

Vijence su položili Cvijanovićeva, Dodik, Milunović, Adžić, te predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

Protiv Srba iz zapadne Slavonije, kojih je bilo 15.000, te 1995. godine krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a ova oblast bila je pod zaštitom UN.

Prema podacima “Veritasa”, među 283 poginulih bilo je 114 civila, dok je zarobljeno 1.450 vojnika koji su mučeni.