Foto: RTRS/arhiva

– Ne mogu da pretpostavim na koji način svi učesnici doživljavaju taj sastanak. Ovo je prilika da se razmijene mišljenja, prepoznaju određene stvari, uvažavajući sve ono što Srbija radi za nas, što nas pomaže finansijski i na svaki drugi način i što nikoga u BiH ne omalovažava – rekla je Cvijanovićeva za prnjavorsku TV “K3”.

Ona je naglasila da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma ima sva prava da bude izvještavana o onome što se ovdje dešava.

– Mi ćemo na tom sastanku razmijeniti mišljenja i ne očekujemo da nam neko da magičnu formulu za rješavanje problema, niti bi Vučić to ikada radio, što je i dokazao bezbroj puta – navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o sastanku koji su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i ona nedavno održali sa predsjednicima SDS-a i PDP-a, Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, ona je rekla da bi ti sastanci trebalo da budu češći bez obzira na političke razlike, jer, kako je naglasila, postoje teme koje su bazični interes i o kojima uvijek treba razgovarati.

– Mi konceptualno imamo sasvim drugačije pristupe u rješavanju određenih pitanja i zbog toga i spadamo u različite politike, ali nas to ne sprečava da sjedimo i pričamo. Malo je izbagatelisan taj sastanak i razgovor i pokušavaju se dobiti neki politički poeni, kako smo predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i ja tražili da oni izađu iz vlasti na nivou BiH. Zašto bih ja to na tom sastanku tražila, to stalno tražim jer su izgubili izbore – rekla je ona.

Cvijanovićeva je dodala da su oni, bez obzira na sadašnju situaciju, trebali da izađu iz vlasti na nivou BiH i da oslobode prostor nekom drugom.

Prema njenim riječima, na ovom sastanku je razgovarano o nekoliko varijanti šta treba uraditi da se principijelno zaštite prava Republike Srpske, bez obzira ko koliko ima poslanika.

Prema njenim riječima, danas je potrebno svesrpsko jedinstvo i sada je momenat u kojem treba da pokažemo da štitimo pravo na predstavljanje, koje je suštinski važno, ustavno prepoznato pravo.

– Ne moramo se slagati o tome da li treba da auto-put ide ovom ili onom trasom, da li negdje treba da nadogradite tri ili pet spratova za nešto, ali o pitanjima koja podrazmijevaju ili omogućavaju da Srpska ima svoju vidljivost i predstavljanje, ma kako nam se sviđali ili ne izborni pobjednici ili poraženi, pravo i princip da imate svoje mjesto i da ostvarujete prava na osnovu onoga što vam je dao Ustav ne smije da bude stvar o kojoj se razdvajate, već oko koje se okupljate – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da prepoznaje koliko je skučen prostor za iskren nastup svih zato što uvijek postoji potreba da se nešto diktira iz Sarajeva, dodajući da to nikada nije moglo da opstane i da neće moći da opstane na taj način.

– Smatram da ovo društvo treba da bude uređeno na način da svako može da diše, da niko ne osjeća balast toga što je Srbin, Hrvat, Bošnjak ili iz reda ostalih i da svako ima mogućnost da se realizuju njegova politička i svaka druga prava. Ako to budemo postavili na način da niko nikome neće da nameće i da niko nikome neće da bira, onda ćemo biti uspješno društvo – rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući stavove međunarodnih zvaničnika koji su, kako kaže, ohrabrili SDA da donese deklaraciju, da “Dejton nije zakovana kategorija” i da “država mora da bude funkcionalna”, Cvijanovićeva je rekla da oni po pravilu dolaze iz država koje su veoma složene, složenije nego BiH, imaju više sastavnih komponenti u svojoj strukturi i neke mnogo komplikovanije odnose.

– Ovaj sistem može da bude funkcionalan ako postoji politička volja. Ovdje upravo izostaje politička volja u političkom Sarajevu zato što je njihov dugoročni cilj da pokažu da ovakva BiH, u kojoj se poštuju tri naroda, ne funkcioniše. Smeta im koncept u kojem postoje dva entiteta, u kojem postoji Republika Srpska, smetaju im i kantoni i oni bi željeli samo jednu republiku, jednu teritoriju i jednu izbornu jedinicu – naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, upravo je to koncept Sarajeva – da se pokaže da ništa nije funkcionalno kako bi neko došao i rekao da to treba mijenjati.

– Ne treba to mijenjati, Republika Srpska funkcioniše. Mi štetu trpimo od onog što ne funkcioniše na nivou BiH. Bilo bi uspješnije da nas ne guše sa nivoa BiH, da nas ne zatrpavaju svojim igrama, da nemamo strance koji umjesto da urade nešto konstruktivno sjede i smišljaju koga i kako treba kazniti, nametnuti neki zakon ili zažmiriti na nečiju priču – ističe Cvijanovićeva.

Ona je navela da se mnogo vremena i energije troši u borbi sa tim okolnostima koje sprečavaju da druge stvari budu poboljšane.

Govoreći o neformiranju vlasti u Federaciji BiH, Cvijanovićeva je rekla da se zna ko su tamo glavni politički partneri, te upitala: “Zašto onda ne formiraju federelnu vladu kada tamo nema SNSD-a koji optužuju i koji im je uvijek problem?”.

Ona je dodala da postoji ogromna razlika između Srpske i Federacije jer ogromna većina stanovnika voli Srpsku, za razliku od FBiH koju njeni stanovnici doživljavaju kao privremeno stanje, dok vjerovatno ne dođu do svog cilja, a to je samo jedna “republika BiH”.

– Suština je u tome da mi kao odgovorne politike nikome ništa ne sprečavamo, ne smanjujemo prostor za njegovanje onog što jeste njegova potreba, interes identitet, odnosno kultura, vjera i tradicija – navela je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o bezbjednosti, Cvijanovićeva smatra da treba sarađivati sa NATO-om, ali ako postoji politička volja, neki akt ili stav naroda do koje mjere ili u kojoj formi žele tu saradnju, onda to treba poštovati.

– Sve da to i nije tako, zašto bi neko pitanje bilo postavljeno kao uslov za formiranje vlasti, osim ako neko nema dogovor da to radi ili ukoliko ne želi da pokaže da je to država koja pripada samo njemu. Pa kako će se onda ostali osjećati u toj državi i kako da u njoj bude povjerenja. Zamislite da neko iz Srpske blokira nekome iz Federacije BiH ko je dobio legitimitet naroda da ima svoje predstavnike – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je lider SDA Bakir Izetbegović izabrao ovaj Savjet ministara, te da sada godinu dana poslije izbora imaju drskosti da još drže te ljude.

Cvijanovićeva je naglasila da je u složenoj zemlji kakva je BiH realnost da se oni koji odlaze u vlast u Sarajevo biraju na teritoriji entiteta, jer BiH nije jedinstvena izborna jedinica za bilo koju poziciju.

Prema njenim riječima, na sceni je politička mržnja i koncept u kojem se istiskuje iz prostora drugačiji identitet i nastoji sačuvati samo jedan i sve pod plaštom navodnog očuvanja zemlje.

– Ovdje se protežira vjerski i nacionalni pristup i identitet jednog naroda u kojem svi ostali traba da budu manjina – rekla je Cvijanovićeva.

SDA bila ohrabrena da donese deklaraciju

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović ocijenila je večeras da je SDA bila ohrabrena da donese deklaraciju i izjavama stranih zvaničnika koji kažu da Dejtonski sporazum nije zakovana formula, kao i da se ne sankcioniše antidejtonsko djelovanje. Ona je istakla da uvijek postoji kopča između onog što rade sarajevski političari sa pojedinim inostranim centrima moći.

Cvijanovićeva je ukazala i na apsurdnu situaciju gdje se antidejtonski ocjenjuje to što predsjednik SNSD-a Milorad Dodik promoviše vraćanje na izvorni Dejton, dok se kao antidejtonsko ne ocjenjuje to što neko predlaže deklaraciju koja govori o regijama umjesto entiteta, želi da ukine etnicitet i da napravi neko jedinstveno biće koje ne može da postoji, jer je vještačko, te da se pravi “republika BiH”.

Cvijanovićeva je navela da je preneražena rječnikom u “nazovi osudama” koje su strani zvaničnici izrekli povodom te deklaracije, navodeći primjer da se kaže da su “tužni što neko veliča ratne zločince”, a kada reaguju na Republiku Srpsku tu koriste rječnik tipa “najoštrije osuđujemo”, “osuđujemo ovo”, prijetnje “biće ovo”, “vidjećete”.

Ona je rekla da je to neizbalansiran pristup i savrstavanje na jednu stranu koji će koštati ovu zemlju jer doprinosi izgradnji nepovjerenja.

Prema njenim riječima, deklaracijom SDA nastoji se promovisati koncept jednog naroda, koji ovdje ne može zaživjeti, jer svako nastoji zadržati svoj identitet i svoje nacionalno biće.

– Deklaracija SDA je dobila našu pažnju, mi ne zaboravljamo, već studiozno pamtimo šta ko radi i pripremamo svoj odgovor – dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, obaveza je i pokazati to da je deklaracija SDA nastavak deklaracije Alije Izetbegovića iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

– Pitajte ljude iz drugih političkih struktura zašto to ne prepoznaju. Јa prepoznajem matricu po kojoj se ovdje stvari dešavaju i moja je obaveza kao političara i da nisam predsjednik Srpske da o tome upoznam građane. Moja obaveza je da zaštitim ono što je ustavna postavka Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da i deklaracija ne predstavlja nikakav inat, već politiku po principu “može nam se”, jer šta god da urade, tražiće zaštitu međunarodne zajednice.

Cvijanovićeva je istakla da je veoma teško živjeti zajedno ako se drugom negira sve njegovo, a ono što je uradila SDA tim dokumentom udar je na suživot.

– Ono što je pitanje nečeg ličnog, ili pitanje nacionalnog identiteta treba da se poštuje. Nikada mi ne bi padalo na pamet da nekom drugom ko živi u FBiH ili bilo kom drugom prostoru nešto negiram – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je postavila i pitanje ako neko želi da pokaže da država pripada samo njemu, kako će se onda ostali osjećati u toj državi.

Zaključila je da je ovo vrijeme kada treba imati jedinstvo i da svaka politika koja to ne prepoznaje plaća cijenu i nije podržana od naroda.

Govoreći o jučerašnjim zaključcima Glavnog odbora SNSD-a, ona je rekla da ne zna koliko će oni biti prihvaćeni od drugih političkih subjekata, ali da su oni veoma važni za SNSD kao hodogram za aktivnosti koje treba da sprovede u okviru politike zbog koje je dobila povjerenje građana.

Cvijanovićeva, koja je reizabrana za potpredsjednika SNSD-a, rekla je da je ova partija uradila čitave programe kako bi se sprovodile politike zbog kojih je dobila podršku građana, a koju neće da iznevjeri.

– Osim toga, želimo poslati poruku da imamo zaštićenu Republiku, koja uživa sva svoja puna prava, na osnovu činjenice da je ona prepoznata Dejtonskim sporazumom, da ima svoje mjesto u Ustavu i da mora da bude zaštićena njena sposobnost da obezbijedi predstavljanje u skladu sa Ustavom – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula i da je u zaključcima sa razlogom ocijenjeno da je angažman međunarodne zajednice kontraproduktivan.

– Umjesto da nam pomogne da u BiH budemo što veći partneri jedni sa drugima oni nas udaljuju jedne od drugih, jer ako favorizujete jednog, a drugog stalno želite proglasiti krivcem, onda je to favorizovanje jednog, a maltretiranje drugog naroda – rekla je Cvijanovićeva.

Ocijenivši da je BiH daleko od EU, Cvijanovićeva je navela da je razlog tome, između ostalog, i nesposobnost vlasti u BiH da se bavi bitnim stvarima.

– Trebalo je samo formirati novu vlast pa da se krene raditi na mišljenju Evropske komisije, kako bismo mogli napredovati ka dobijanju kandidatskog statusa, ali je bošnjačka politika to blokirala i drži to u zamrznutom statusu – rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da BiH treba kretanje ka EU, kako bi se uradile dobre stvari za građane, uvele nove prakse, standardizovali određeni procesi, te da društvo bude modernizovano i da radi na jačanju privrede.

– Pričamo o izazovima koji nisu samo politički. Јedan od suštinskih temelja u EU je da obezbijedite konkurentnost vaših privrednih subjekata na tržištu koje više nije skučeno, nego će biti jedinstveno i morate da budete sposobni da izdržite konkurenciju na takvom tržištu – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je kao predsjednik Republike zadovoljna radom Vlade, te da ima dobru komunikaciju sa premijerom, skupštinskim rukovodstom, te srpskim članom Predsjedništva BiH.

-Nemamo potrebu da razgovaramo o dnevnim stvarima, ali smo uključeni i razgovaramo o svim značajnim pitanjima -, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala i da je situacija u stranci odlična, te da je napravljena osnova da stranka spremno uđe u narednu godinu, koja je i izborna.

– Imamo veliki Glavni odbor koji će na terenu omogućiti da budemo vidljivi i da objasnimo ljudima određene stvari i rezultati tako velike partije su sigurno vidljivi – rekla je Cvijanovićeva.

Kad je riječ o vladajućoj koaliciji, ona smatra da očekivani rezultat drži stranke koje su u njoj na okupu, te da je to jedan od najvažnijih uslova, kako bi koalicija i opstala.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime