Na sastanku premijerke Cvijanvić sa sa predsjednikom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić i članovima Predsjedništva Saveza sindikata, istaknuto je da je jedan od prioriteta potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora i da je cilj je da najniža plata sljedeće godine bude 500 KM, ali da se povećaju i ostale plate.

“Ima osnova za to. U posljednjih šest do sedam mjeseci broj zaposlenih je povećan. Pokrivenost uvoza izvozom je sa 71% povećana na 75%. Dug u BDP-u sada iznosi 41%, a cilj je da bude 38%”, istakla je predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Ona je ocijenila da je važno što su povećane plate i u javnom i u privatnom sektoru, ističući da će rast plata biti cilj i u narednoj godini.

Cvijanovićeva je navela da je pod hitno potrebno otkloniti zloupotrebe koje se odnose na isplatu plata.

Ona je izrazila žaljenje što još nije zaključen opšti kolektivni ugovor u Republici Srpskoj.

Iz Sindikata su najavili da će sljedeće godine doći do izmjena Zakona o radu.

“Treba stroža kontrola zbog zloupotrebe najniže plate. Kod Opšteg kolektivnog ugovora kamen spoticanja je iznos regresa”, izjavila je predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Mišićeva je naglasila da je, iako je u Republici Srpskoj načinjen prvi korak u povećanju plata, takav trend potrebno nastaviti.

Sastanku su prisustvovali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i ministar pravde Anton Kasipović, te članovi Predsjedništva Saveza sindikata.

Cvijanović i Mišić - pres (Foto: RTRS)

Cvijanović i Mišić – pres (Foto: RTRS)
Dom sindikata, premijerka Cvijanović i Ranka Mišić (Foto:RTRS)

Dom sindikata, premijerka Cvijanović i Ranka Mišić (Foto:RTRS)
Dom sindikata, premijerkaCvijanović i Ranka Mišić (Foto: RTRS)

Dom sindikata, premijerkaCvijanović i Ranka Mišić (Foto: RTRS)