Foto: SRNA

– Mnogi sumnjaju da je to zamjenska forma za proces evropskih integracija, ali bih rekla da je u suštini pripremna faza za ovaj proces. Ne znamo koliko će proces dugo trajati, odnosno dok se ne dođe do članstva u EU, i s toga smo mi, kao prioritetan cilj, definisali da se dobije status kandidata, jer nam to daje više prostora za institucionalne i svake druge veze, te korištenje sredstava EU – rekla je Cvijanović novinarima u Gradišci.

Ona je istakla da će “mali Šengen” značiti dobru pripremu u procesu evropskih integracija.

– Do članstva u EU se dolazi na osnovu ispunjavanja određenih uslova i kriterijuma i, prema tome, ovo može da bude dobra pokazna stvar ili aranžman u kojem ćemo se navići da funkcionišemo na drugačiji način, uz olakšano kretanje i funkcionisanje privrede u regonu. Sve ovo zajedno stvara pretpostavke za kretanje ka EU – dodala je Cvijanović.

Ona je naglasila da kretanje ka EU nije zaustavljeno zbog projekta “mali Šengen”, nego zbog drugih stvari.

– Te su stvari, s jedne strane na EU, a s druge na zemljama zapadnog Balana, i sigurna sam da taj proces neće biti doveden do kraja u bliskoj budućnosti, a konkretno govorim o prijemu nekih novih država. Nalazimo se na tom putu zato što je to dobro za građane i sve što reformišemo u društvu je dobro bez obzira kada ćemo stići u članstvo – kaže Cvijanović.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime