Foto: SRNA

– To prvenstveno znači da se mora ući u veliku široku, pravednu i smislenu reformu pravosuđa i to na onaj način kako su te reforme sprovedene u državama članicama EU – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Republike Srpske istakla je da vlasti Srpske žele ambijent u kojem se u okviru reforme pravosuđa ne može zamisliti postojanje stranih sudija u Ustavnom sudu, niti situaciju da sudovi donose antiustavne odluke.

– Ne možete zamisliti situaciju da bi oni trebalo da doprinose neredu u državi, umjesto da služe pravednom rješavanju nekih stvari u kojima se odlučuje na osnovu prava, a ne politike. Vidjeli smo ogromnu štetu koja je uzrokovana svim građanima Srpske i Federacije BiH, a to je zbog toga što je pravosuđe takvo – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da, kad je riječ o stanju u pravosuđu, prvenstveno misli na strane sudije u Ustavnom sudu BiH, prakse koje se moraju popraviti, ali i sudove i tužilaštva.

– Svjedoci smo da su u ovoj državi korišteni različiti zakoni kada se o istim stvarima presuđivalo osobama različite nacionalnosti. To je nedopustivo i trebalo je mnogo godina da jednu takvu logičnu stvar popravimo. Mi nismo nikakvi rušioci, želimo bolji ambijent da naša djeca u budućnosti mogu da žive u boljim uslovima – rekla je Cvijanovićeva.

Podsjećajući da ambasadori u BiH stalno opominju zbog odlaska mladih iz zemlje, ona je rekla da mladi upravo odlaze i zbog problema u pravosuđu, navodeći kao primjer da je Ustavni sud BiH o istim stvarima donosio različite odluke.

– Јednom po apelaciji Alije Izetbegovića, drugi put Sulejmana Tihića, sasvim je različite stvari odredio. Kakav je odnos međunarodne zajednice i visokog predstavnika koji za Brčko kaže da imovina ima jedan status, a u Republici Srpskoj neki drugi, a evo u Federaciji BiH sada i neki treći – upitala je Cvijanovićeva.

Ona istakla da sve te stvari proizvode pravnu nesigurnost, a da predstavnici Republike Srpske žele da stvari budu dovedene u red i da se počne sa pravom reformom pravosuđa.

– Ono što smo ranije radili ničemu ne služi. Oni su, nažalost, sveli priču o reformi pravosuđa na to da se treba reformisati samo Visoki sudski i tužilački savjet koji su upravo oni inaugurisali i tražili da funkcioniše na ovaj način – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske pružena je ruka partnerima za dogovor za ostvarenje pravne sigurnosti koji treba da služu za dobrobit svakog građanina.

– Pozivam EU da ponovo pokrene široku raspravu i izražavam žaljenje što je pod političkim priticima zastao strukturalni dijalog o reformi pravosuđa – rekla je predsjednica Srpske, ukazujući da se to dogodilo pod pritiskom političkog Sarajeva i OHR-a koji nisu željeli da bilo ko postavlja pitanja o nametnutim zakonima i postojanju institucija koje nisu ustavne.

Kad je riječ definisanju međuentitetske linije razgraničenja, Cvijanovićeva je podsjetila da je riječ o obavezi koja proizilazi iz Aneksa dva Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da je premijer FBiH Fadil Novalić rekao da to nikada neće zaživjeti.

– Kada u Republici Srpskoj bilo šta kažete i ne izađete sa takvim stavom /kao Novalićev/ odmah dobijate sankcije, rasprave na PIK-u, dolaze ambasadori. Krajnje vrijeme je da se međunarodni faktor koji je ovdje prisutan počne ponašati nepristrasno i objektivno –  rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je naglasila da je nedopustiva pristrasnost međunarodnog faktora koji onemogućava da se u Republici Srpskoj kaže bilo šta za šta smatraju da je antidejtonsko, a da istovremeno u javnost izlaze funkcioneri SDA sa izjavama poput predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića, koji govore o trampi entitetskog glasanja za odlazak stranih sudija.

– Federalni premijer kaže da nikad neće ispoštovati Aneks dva Dejtonskog sporazuma. U kakvoj državi živimo? Slušam stavove i saopštenja stranih ambasadora koji kažu da je imperativ potpuna imlementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma. Šta ćete sa tim ljudima koji neće to da implementiraju – upitala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je neophodno hitno da se prestane sa optuživanjima Republike Srpske koja ne snosi odgovornost što godinama nema izbora u Mostaru i postoji nezadovoljstvo hrvatskog naroda i ne može se izabrati nova Vlada FBiH u kojoj i nema Srba.

– Nismo mi krivi što su napravili segregaciju u obrazovanju i podijelili djecu da idu u različite smjene. Kakve veze ima SNSD, Milorad Dodik, Željka Cvijanović ili bilo ko? To je nered koji oni žele da prenesu iz svog dvorišta na teren čitave BiH – navela je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da je Republika Srpska uređeno društvo koje namjerava da jača institucije i da se poziva na pravo.