– Јedan od segmenata jeste da se uspostavlja nova saradnja i jača postojeća sa onim vojvodstvima sa kojima je ranije uspostavljena. To je ogroman resurs za Poljsku i Republiku Srpsku, a isto tako i za cijelu BiH, s obzirom da ovdje, posredstvom konzula, imamo mehanizme za uspostavljanje saradnje – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je na centralnom događaju Ekonomskog foruma – panel diskusiji “Evropa sutrašnjice. `Јaka`. Šta to znači?” – imala priliku da predstavi nastojanja zemalja zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji i da ukaže na probleme na relaciji EU-zapadni Balkan, odnosno otežavajuže okolnosti za Uniju i zemlje koje pretenduju na članstvo.

– Raduje me pozitivan odnos prema nama i želja da se sarađuje, kao i inicijative koje dolaze odavde da se s nama uspostave tješnje veze i da otvorimo novu stranicu u našim odnosima – istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da je politički cilj i opredjeljenje Republike Srpske i BiH i dalje EU.

Predsjednica Srpske je rekla da EU ima nebalansiran pristup prema zemljama zapadnog Balkana, navodeći pitanje povratka koje EU tretira na različit način.

– Bila je to odlična prilika da se mi bavimo Evropom nakon Bregzita i da pitamo zašto misle da su neki drugi zainteresovani da se kreću ka Evropi, ako hoće neko da ode iz nje, iako sam rekla da Evropa i nakon Bregzita može biti i jača – dodala je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o privrednoj saradnji sa Poljskom, Cvijanovićeva je rekla da je potrebno tu saradnju unaprijediti, kao i da nije zadovoljna nivoom ulaganja ove zemlje i spoljno trgovinskom razmjenom.

– Krajem godine trebali bismo obezbijediti apsolutnu vidljivost jedne dobre poljske inicijative i saradnju koju ćemo napraviti na tom planu, ne samo da približimo Poljsku Republici Srpskoj i obrnuto, već da pokažemo da zajedno možemo napraviti i neka dobra djela – poručila je on.

Predsjednica Srpske je navela da je tokom njene posjete dogovoreno da se unapređuju početni koraci uspostavljene saradnje, s ciljem poboljšanja privredne saradnje.

Cvijanovićeva je istakla da je potrebno nastaviti i saradnju u oblasti ekologije, jer u Poljskoj imaju ogromna znanja o povlačenju sredstava iz evropskih fondova, posebno kada je riječ o projektima iz oblasti ekologije.

– Ostaje i turistička ponuda kao prilika za ulaganje. Počasni konzuli BiH nastaviće raditi na promociji potencijala BiH, a ovo je bila prilika da konkretizujemo ono što se odnosi na Republiku Srpsku i zadovoljna sam onim što sam čula – dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Poljska je velika zemlja sa ogromnim potencijalima.

– Mi smo se usmjerili na vojvodstva u kojim smo vidjeli da postoji šansa da napravimo brže korake – navela je predsjednica Republike Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime