Zeljka Cvijanovic

– Naš cilj je da najniža plata ubrzo bude 500 KM. Mislim da smo dovoljno partnerski nastupali u prethodnom periodu i nemam nikakvu sumnju da ćemo to raditi i u budućnosti i da ćemo brzo doći do tog cilja – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Modriči povodom današnje odluke Vlade Republike Srpske da najniža plata u Srpskoj iznosi 440 KM i da bude isplaćivana od 1. avgusta.

Ona je pojasnila da je Vlada danas utvrdila najnižu platu onako kako je i dogovoreno sa poslodavcima i sindikatom.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Vlada u prethodnom periodu donijela set zakona koji će značiti povećanje plata svim zaposlenim u Republici Srpskoj za 30 do 50 KM, što je veoma važno.

– To je jedinstven primjer u kojem smo se opredijelili za određena zakonska rješenja da bismo intervenisali prema svim radnicima i u javnom i privatnom sektoru po čemu smo unikatni – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, važno je što je Vlada paralelno sa tim uspjela postići dogovor sa sindikatom i poslodavcima u vezi sa povećanjem iznosa najniže plate.

– Ostaje još nekoliko intervencija koje ćemo zajedno raditi, ali u suštini pretpostavke su stvorene – najniža plata je i zvanično povećana, a povećanje plata kroz set zakona vidjeće se već na avgustovskoj plati – poručila je premijerka Srpske.

Vlada Republike Srpske, na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta, donijela je odluku o izmjeni odluke o najnižoj plati u Srpskoj u 2018. godini, koja sada iznosi 440 KM i biće isplaćivana od 1. avgusta.

Ova odluka je još jedna u nizu mjera Vlade preduzetih s ciljem stvaranja što povoljnijeg privrednog ambijenta i položaja radnika u Srpskoj smanjivanjem fiskalnih opterećenja u svrhu povećanja plata i zaštite najnižih plata, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.