Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je međunarodna zajednica remetila procese pomirenja i unutrašnjih razgovora ili većeg dijaloga u BiH zato što su uvijek bili utočište jednoj strani i promovisali bošnjačku politiku, te poručila da je budućnost u jakim institucijama Srpske.

– Oni promovišu tu BiH koja bi danas-sutra trebalo da postane građanska i u kojoj se ne bi vidjeli entiteti i interesi naroda ili etničkih zajednica, kako oni to vole da kažu. Žao mi je, ali takva BiH ne može da funkcioniše – rekla je Cvijanovićeva za Nezavisne novine.

Cvijanovićeva je istakla da će Sarajevo ostati skučen prostor sve dok uživa podršku velikog dijela međunarodne zajednice, koja to koristi kao platformu za dokazivanje da projekat zvani BiH nije mrtav i dok se ignorišu realnosti.

Ona je naglasila da je veoma jasno pročitala poruku političkog Sarajeva da tamo nema mjesta za Srpsku i da oni nemaju namjeru da uvažavaju sve i svakoga.

Komentarišući probleme zbog zastave Srpske u Predsjedništvu BiH, Cvijanovićeva je ocijenila da to pokazuje zapravo cjelokupan ambijent u okviru BiH, jer je za nju sasvim logično da se neko ko je srpski član Predsjedništva BiH i ko dolazi iz Republike Srpske ponaša u skladu sa Ustavom, kao i očekivanjima građana Srpske.

Ona smatra da je opravdanim i logičnim da neko ko dolazi iz Republike Srpske i želi da postoji njena zastava na mjestu gdje boravi i obavlja svoje zadatke u ime Republike Srpske, te da ne vidi da se tu krši bilo kakva procedura.

– BiH nikad nije zemlja afirmacije bilo čega, nego zemlja u kojoj se iznova otvaraju određeni problemi sasvim bespotrebno. Ovo je više znak netrpeljivosti koja dolazi iz političkog Sarajeva, koje želi da pokaže da nema mjesta Srpskoj, a u zajedničkim organima trebalo bi da se pokaže da je to komotno mjesto za svakoga – ocijenila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je poručila da Republika Srpska prihvata institucije BiH onoliko koliko ima prostora za Republiku Srpsku da tamo ostvaruje svoje interese.

Prema njenim riječima, praksa je pokazala da se tamo osporavaju interesi Srpske i da su zajedničke institucije mjesto odakle su blokirani mnogi procesi koji su bili važni za Republiku Srpsku.

– Tamo su donošene mnoge odluke koje su bile štetne za Republiku Srpsku. Kreirale su se prakse, vanustavne, koje su djelovale protiv Srpske i tako treba posmatrati stvari – tvrdi Cvijanovićeva.

Ona smatra da je budućnost u jakim institucijama Republike Srpske, te da se ne smije odustati od ideje da Republika Srpska mora da ostane vječna i stabilna.

– Nikada neću odustati od toga. Moje opredjeljenje je to da Republika Srpska mora da bude sve stabilnija, jer je to jedini ambijent gdje možete da definišete svoje stavove i planove za budućnost. Ne znam kakvu budućnost ima BiH – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da bi voljela da joj neko objasni kakva je budućnost zemlje u kojoj je stalno neko ko može da suflira, a dolazi sa strane, u kojoj ambasadori dnevno kroje politiku i dolaze u institucije i pričaju šta je to bolje za narode ovdje i ako promovišu i pokazuju razumijevanje za samo jednu političku stranu, jer za njih ne postoje tri političke strane.

Cvijanovićeva je objasnila da, kada je riječ o evropskim integracijama, ne postoji proces koji koči Srpska, koja je najorganizovanija u cijeloj BiH da sprovede određene obaveze.

– Ono što mi tražimo i insistiramo na tome jeste da se stvari postave na ustavne principe. Što se tiče NATO puta, mi smo svoje stavove vrlo jasno izrazili kroz rezoluciju u Narodnoj skupštini i moram reći da je to posljedica procesa koji su djelovali u ranijem periodu – precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da postoji namjera Evrope i njenih institucija, kada je u pitanju integrisanje BiH u tu zajednicu, te da ona nije neiskrena, ali da sa druge strane vidi da postoje ozbiljna ograničenja da BiH kreće u EU u narednom periodu ranije definisanim željenim korakom.

– Ne možemo brzo tamo stići, ali bilo bi dobro da dobijemo kandidatski status. To bi bila snažna poruka, mada sam sigurna da bi nam i nakon toga trebalo, optimistično govoreći, 10, a realno 15 ili 20 godina da stignemo do članstva – rekla je Cvijanovićeva.