БАЊАЛУКА, 20. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

– Ima jedna stvar u kojoj definitivno Šarović prednjači u odnosu na mene, a to je činjenica da on ima šest nekretnina u Srbiji, a ja nijednu izvan Republike Srpske. Tu Šarović jedino ima prednost, dok je u svim drugim segmentima prednost na mojoj strani – rekla je Cvijanovićeva u intervjuu za Euroblic.

Ona je navela da je Šarović dok je obavljao funkcije na nivou BiH u potpunosti ignorisao institucije Srpske.

– Onaj ko sjedi u Sarajevu mora da ima čvrstu vezu sa institucijama Srpske jer u ime Republike i sjedi u Sarajevu. Mora postojati čvrsta saradnja i veze sa institucijama Srpske – rekla je Cvijanović.

Ona je navela da se ne bavi spekulacijama da bi Kristijan Šmit mogao da zabrani njoj i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku učešće na izborima.

– Kandidat sam SNSD za srpskog člana Predsjedništva i ne interesuje me nikakav Šmit, ni bilo ko u Sarajevu ko priziva tako nešto jer je stanje već, ionako, dovoljno bolesno i ne treba ga činiti još bolesnijim – rekla je Cvijanović.

Ona ističe da joj uopšte nije dominantno, niti važno to da li je po volji nekog stranca.

– Radim u interesu građana i očekujem da oni razumiju šta je moj politički koncept – zaključila je Cvijanović.

Institucije Republike Srpske su u protekle četiri godine realizovale brojne važne projekte, a u više navrata su povećavane plate i penzije, čime smo pokazali kapacitet da se nosimo uspješno sa svim izazovima u krizna vremena, izjavila je Cvijanović.

Kaže da je ponosna na rezultate koji su ostvareni u Srpskoj u posljednje četiri godine otkako je na funkciji predsjednice, kao i na ono što su radili da bi očuvali ustavnu poziciju Republike, ali da izazovi za Srpsku još nisu završeni.

– Zadovoljna sam radom institucija Srpske i time što smo uspjeli da obezbijedimo povećanje penzija i plata u više navrata. Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da smo intervenisali i prema realnom sektoru. Nastojali smo da uvažimo njihove zahtjeve da im se olakša rad u vrijeme pandemije, ali isto tako i u ovo vrijeme nove globalne krize. Srpska je ponovo pokazala svoj puni potencijal i kapacitet da se uspješno nosi sa svim izazovima – rekla je.

Ona ističe da je najveći izazovi s kojima se Srpska, i ona kao predsjednica, suočila u ove četiri godine mandata je pritisak na zdravstveni sektor u vrijeme kada je krenula pandemija virusa korona.

– Najveći izazov je bio kako da se obezbijede lijekovi, maske, zaštitna oprema i kiseonik, oko kojeg je nastao problem samo zato što je neko htio to politički da eksploatiše ili da napravi situaciju u kojoj bi neko trpio političku štetu, ne vodeći računa o pacijentima. Naravno, krivicu tu pripisujem Agenciji za lijekove BiH, koja se maćehinski ponijela prema zdravstvenom sektoru i pacijentima – ističe Cvijanović.

Na pitanje da li su institucije Srpske proteklih godina radile dovoljno da se čuje glas porodica srpskih žrtava i da međunarodna javnost sazna za srpske žrtve iz Podrinja, ali i drugih područja, Cvijanovićeva je rekla da su se institucije trudile, počev od borbe da se riješe pitanja problema Instituta za nestala lica na nivou BiH, koji je radio naopako i nepravedno, diskriminišući srpske žrtve ili porodice žrtava.

– Vrlo je tragično da međunarodni zvaničnici ukazuju poštovanje prema žrtvama iz jednog naroda dok se minimiziraju ili potpuno ignorišu žrtve srpskog naroda. To je neravnopravan tretman. Vjerujem da bi stvari danas izgledale mnogo drugačije da je pristup međunarodnog faktora ovdje bio drugačiji – navela je Cvijanović.