Nakon sjednice Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije u Trebinju, Cvijanovićeva je istakla da je most “Bratoljub” jedan od primjera koji pokazuje da sa nivoom BiH uvijek postoji problem na operativnom planu.

– Tako izgleda realizovati poslove na nivou BiH – kad god dođete na operativni, praktični teren nema nikakvog pomaka, a kad dođete na politički teren stvari bivaju još gore – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Trebinju.

Premijerka Srpske je naglasila da su u građevinskom smislu, u smilu imovinsko-pravnih odnosa i svih drugih procedura, Republika Srpska i Srbija riješile sve što je bilo u njihovoj nadležnosti.

– Kad sam tražila odgovor sa nivoa BiH, u Savjetu ministara su mi rekli da je problem u Upravi za indirektno oporezivanje, dok u Upravi tvrde da nisu dobili objašnjenje ili insutrukciju od Savjeta ministara – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su u ovaj projekat uložena ogromna sredstva i napori, da je projekat važan za građane i Republike Srpske i Srbije, ali da bi i nivou BiH trebalo da bude u interesu da se ovo pitanje riješi.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da su sve nadležne instuticije u Srbiji nastojale da sa institucijama BiH riješe ovo pitanje, te da su čak predlagali da se otvori privremeni granični prelaz do otvaranja stalnog prelaza.

– Nadam se da će nakon izbora krenuti da se radi ozbiljno na ovome i da ćemo imati taj granični prelaz, zato što je on prije svega važan za svakodnevni život običnih građana. To nije i ne smije da bude stvar politike – poručila je Brnabićeva.

Most “Bratoljub” na rijeci Drini između Bratunca i Ljubovije završen je polovinom prošle godine, ali zbog nepostojanja graničnog prelaza još nije u funkciji.

Prema ranijem dogovoru, Srbija je završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, Republika Srpska izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nastrešnicom površine 2.000 metara kvadratnih treba da izgradi BiH