Iz Delegacije Političko-bezbjednosnog odbora, poručili su da Evropska unija očekuje što hitnije popunjavanje federalnog Doma naroda, i okončanje primjene izbornih rezultata.

Republika Srpska apsolutno prednjači u konstituisanju vlasti nakon opštih izbora i spremno čeka rasplet političkih dogovora u Federaciji kao preduslov za formiranje vlasti na nivou BiH – izjavila je predsjednica Srpske nakon susreta sa zvaničnicima iz Brisela.

“Obavijestila sam ih da je u Republici Srpskoj manje-više to već završen posao, da čekamo da vidimo ko su naši partneri i da imamo interes da se što prije konstituiše vlast na nivou BiH. Ponovila sam opredjeljenost Republike Srpske na evropskom putu”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je briselske zvaničnike upoznala sa lažnim i u Sarajevu osmišljenim konstrukcijama, o navodnim paravojnim formacijama i militarizaciji. Istovremeno, radikalizacija društva i migrantska kriza “guraju” se pod tepih.

“Јa sam izrazila strahove koliko će BiH biti sabirni centar, te da ne može biti sabirni centar. Ovo pitanje tretiramo i očekujemo jasne poruke od EU, a ono što nas brine jeste kako da očuvamo svoje granice”, izjavila je Cvijanovićeva.

Sofi from Esemberger, predsjednik Političko-bezbjednosnog odbora EU, naglašava da BiH jeste i ostaje u budućnosti jedan od važnijih sigurnosnih partnera EU i da je važno istaći saradnju kroz FRONTEKS i EVROPOL, što se tiče migracija.

Sve što se dešava u vezi sa formiranjem vlasti u BiH, nakon opštih izbora biće uzeto u obzir prilikom davanja mišljenja EK na zahtjev BiH za članstvo u EU – poručili su evropski zvaničnici u Sarajevu.

Dobijeno je veoma zanimljivo objašnjenje u vezi sa različitim stavovima koji dolaze iz međunarodne zajednice kada je u pitanju popis stanovništva, koji bi trebalo da koristi CIK BiH pri donošenju odluke o načinu izbora delegata za federalni Dom naroda, onaj iz 1991. ili 2013.

“Venecijanska komisija rekla je da se bilo koji od dva popisa stanovništva mogu koristiti kao osnov, dakle, to je mišljenje Venecijanske komisije koje je veoma pouzdano. OHR je jasno rekao da je to popis iz 1991., OHR je tumač Dejtonskog sporazuma, EU nije tumač, tako da morate donijeti svoj zaključak”, ističe šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Za razliku od Cvijanovićeve koja je jasno upozorila na opasnost od migrantske krize i radikalizacije u BiH, Denis Zvizdić smatra da su neargumentovani i netačni podaci o terorizmu, ekstremizmu ili bilo kojem obliku radikalizma u BiH.