Cvijanovićeva je izjavila da građani Republike Srpske odlično znaju da je Republika Srpska od postanka pod stalnim pritiskom onih unutar i izvan BiH koji nastoje zemlju centralitovati mimo Ustavom predviđenih procedura.

– I sadašnji najavljeni pravosudni progon predsjednika Republike Srpske i direktora Službenog glasnika je ustvari čisti politički progon – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je u izjavi za Srnu podsjetila da su, prema odluci Ustavnog suda BiH iz 2006. godine i datom obrazloženju, visoki predstavnici oni koje verifikuje Savjet bezbjednosti UN.

– Kako pravosuđe BiH, može procesuirati nekoga izabranog u skladu sa Ustavom i zakonom zato što se nije povinovao nametnutim odlukama onih koji nisu imenovani u skladu sa predviđenim procedurama međunarodnog prava, i koji čak i da jesu tako imenovani, opet nemaju mandat da nameću bilo kakve zakone? Znači, ovo pravosuđe djeluje protivno odlukama Ustavnog suda sopstvene zemlje – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da nije čudo što onda mnogi pravnici misle da je ovo jedna lančana reakcija u moru neustavnog djelovanja neustavnih institucija, jer ni Sud ni Tužilaštvo BiH nisu predviđeni Ustavom BiH, a u obračunu su sa onima koji žive u skladu sa Ustavom i politički brane ustavni poredak zemlje.

– Inače, OHR je ozbiljna prijetnja bilo kakvom ozbiljnom poimanju evropskog puta BiH. Ali to je manji problem. Veći je taj što je OHR instrument za generisanje kriza u BiH – rekla je Cvijanovićeva.