Foto: RTRS

– Zahvalnost Srbiji što i danas obilježavamo ovaj dan, iako na drugačiji dan, ali kultura sjećanja je i te kako važna – rekla je predsjednica Srpske.

Navela je da je svaki 10 logoraš iz proboja preživio, što samo pokazuje kakve su šanse imali ti mučenici, ali sloboda je bila jača od ustaškog noža.

– Ovaj zločin nije bio individualan, jer iza njega je stojala cijela takozvna NDH. Nad tim zločinima zgražavali su se i njihovi učitelji Nijemci. ostaće zapisano da je NDH imala jedina na svijetu logore za djecu. Zato hvala Diani Budisavljević, koja je spasila više od 10.000 djece sa Kozare – naglasila je on.

Poručila je da srpski narod želi da živi u miru sa drugima.

– Sjećajući se Јasenovca i drugih stratišta mi ne govorimo o sukobima gdje su se sudarile dvije vosjke, već o moralnoj i svakoj drugoj propasti ljudskog roda, gdje su vršena masovna ubistva žena, djece, staraca, nemoćnog naroda, na stotine hiljada njih, koji su odlazili u smrt, a nisu znali zašto. Mnoi koji nisu dio nas ne razumiju zašto toliko volimo Republiku Srpsku, ali mi i te kako znamo zašto. Na pripadnost koju osjećamo jedni prema drugima, u toliko je i veća obaveza da je gradimo i stvaramo u miru – dodala je Cvijanovićeva.