Foto: N1

Prema njegovom mišljenju, skup 13. aprila će pokazati na prvom mestu brojnost nezadovoljnih građana i da je, u zavisnosti od toga koliko će se ljudi pojaviti, moguće “napraviti i neke velike preokrete”.

“Na primer, kad bi to bilo 300, 400 hiljada ljudi, onaj koji je izvršio velike uzurpacije – a to je Aleksandar Vučić koji je izašao iz ustavnih i zakonskih ovlašćenja – možda bi bio doveden u situaciju da podnese ostavku ako bude imao svesti i savest da vidi koliko građana to traži”, kaže Čupić.

I ako ne izađe veliki broj ljudi, dodaje Čupić, ostaje velika grupacija i energija.

“Da je to vlast koja vodi računa o ovoj državi, ona bi prvo krenula u pregovore – ako ne sa partijama, onda sa građanskim aktivistima koji su otpočeli ovaj protest”, rekao je Čupić.

On dodaje da je kroz pregovore potrebno stvoriti preduslove za izbore.

“A to je promena zakona o predsedniku Republike i promena zakona o vladi. Zatim, da se na drugačiji način napravi rešenje za Regulatorno telo za elektronske medije (REM) jer su elektronski mediji sa nacionalnom frekvencijom potpuno u rukama sadašnje vlasti i pretvorili su se u strašnu i užasnu propagandu. REM treba da se raspusti”, smatra on.

Zatim, navodi dalje Čupić, u Republičkoj izbornoj komisiji treba da dođu najistaknutiji pravnici i časni ljudi.

“Da se onda sve što je vezano za biračke spiskove i procedure da se pripreme i obave izbori na kojima će pobednik imati apsolutno legitimitet i legalitet”, kaže Čupić.

Čupić ističe da bi, promenom zakona, predsednik Republike trebalo da napusti partiju čim se kandiduje, da ne sme da se pojavi na bilo kakvim manifestacijama bilo koje stranke i da u momentu izborne kampanje ne sme nigde da se pojavi niti njegova fotografija.

Sa aspekta vlade, dodaje Čupić, trebalo bi obezbediti da članovi vlade mogu biti i članovi partije, ali ne i u njenim telima.

Na kraju, Čupić navodi da se treba zakonom regulisati i to da “ako ne izađete na izbore platite globu”.

“Šešelj dobio zamah, njegovi učenici na čelu države”

Govoreći o uvredama koje je lider radikala Vojislav Šešelj uputio poslanici Demokratske stranke Aleksandri Jerkov, Čupić je rekao da bi u ozbiljnoj državi takav način komunikacije trebao da bude sankcionisan.

“Eto vidite, to govori o tome da, između ostalog, imunitet poslanika treba da bude ograničen. Ono što prevazilazi pristojnost, što uvodi vulgarnost, brutalnost, pretnje itd, tu ne bi trebalo da bude imunitet”, smatra Čupić i dodaje da je važno da javnost žestoko reaguje na navedene uvrede.

Čupić podseća da je Šešelj ušao u politički život za vreme Slobodana Miloševića “upravo na taj način što su ga koristili za brutalne i vulgarne nastupe u javnosti i obračune sa neistomišljenicima i političkim protivnicima”.

“On je čovek koji je uvek bio čovek pretnje. To je duševno nasilje koje on koristi. Sad je on dobio najveći zamah jer su njegovi učenici, kojima je on bio veliki majstor i veliki uzor, sada su na čelu države. Jednog momenta smo imali da je kompletna izvršna vlast bila u rukama njegovih učenika – Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića i Maje Gojković”, kaže Čupić.

Odgovarajući na pitanje o odluci Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je vođa zabranjenog Nacionalnog stroja Goran Davidović oslobođen krivice, Čupić je ocenio da je to vrlo loša poruka koja govori i o tome u kakvom je stanju srpsko pravosuđe.

“Ako nemamo razumne ljude koji vode i kreiraju politiku, ako nemamo jake i moćne institucije onda pojava neonacizma može da preraste i bude veoma opasna. Znate zbog čega? Zato što imamo mnogo nezadovoljnih ljudi”, smatra Čupić.