Darko Culum

“Činjenica da je kod migranata pronađeno oružje govori o kompletnoj situaciji kada je riječ o migrantskoj krizi”, rekao je Ćulum.

On je podsjetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske duže od godinu upozoravalo da postoji rizik i opasnost od migranata koji dolaze u BiH i da je to sada sasvim sigurno.

“Više od 90 odsto njih nemaju lična dokumenta, dolaze ovdje i izražavaju namjeru za traženje azila, a u stvarnosti manje od deset odsto ih podnosi zahtjev za azil. Postavlja se pitanje iz kojih razloga dolaze, kakva je njihova namjera i ko su ta lica. Sigurno je da među njima ima lica koja su se borila na stranim ratištima iz Sirije i drugih zemalja Dalekog istoka”, rekao je Ćulum.

Prema njegovim riječima, MUP Srpske je do danas pronašao 3.125 migranata i predao ih Graničnoj policiji i Službi za poslove sa strancima BiH.

Policija Kantona Sarajevo uhapsila je dva migranta iz Sirije i Alžira, a uviđajem na više lokacija pronašla je veću količinu naoružanja.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija potvrdila je Srni da je policija u Ulici Franca Lehara pokušala da legitimiše dva lica, koja su pokušala pobjeći, ali su uhapšena.