Darko Culum

Ćulum je poslije sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH u Sarajevu izjavio da je iz kontingenta migranata koji su do juče ušli u BiH njih 868 izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil.

Prema podacima bezbjednosnih institucija, dodao je Ćulum, u BiH trenutno boravi 3.940 migranta.

“U posljednje vrijeme bilježimo poseban pritisak na području Gradiške, Prijedora i Banjaluke odakle traže izlaz da bi krenuli ka zemljama EU. Osim uznemiravanja građana nisu zabilježeni veći incidenti, ali su migranti izuzetno nervozni i drski u kontaktu sa policijskim službenicima”, naglasio je Ćulum.

On je ponovio da je veliki problem u vezi sa procesuiranjem migranata koji vrše krivična djela.

“Oni moraju biti procesuirani bez obzira na to da li je poznat ili ne njihov identitet. Ove godine su evidentirana četiri krivična djela koja su počinili migranti, a policija Srpske je otkrila i jedno krivično djelo koje se odnosi na krijumčarenje migranata”, istakao je Ćulum i dodao da će insistirati kod partnerskih agencija da pitanje procesuiranja bude uređeno.

Ćulum je rekao da je na sjednici Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH konstatovano da je migrantima pružena adekvatna zdravstvena, humanitarna i druga pomoć tokom boravka u BiH.