Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas Srni da je Ustav Srpske temelj Republike i najbolji osnov za njeno očuvanje.
“Ustav Republike Srpske je ostao temelj bez obzira što je na njega doneseno više od 120 amandmana. U kontinuitetu smo očuvanja Ustava jer napadi na Srpsku nisu prestali ni do današnjeg dana”, istakao je Čubrilović u izjavi Srni povodom 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

Čubrilović je ocijenio da su tadašnji narodni poslanici pokazali vizionarstvo kada su usvojili Ustav koji je opstao do današnjeg dana.

“Neki u BiH nisu zadovoljni ni da imamo Dan Republike Srpske i svoj Ustav, niti da se ponašamo prema Ustavu i putem amandmana i na druge načine atakuju na te datume i ta dokumenta. Nadam se da će predstavnici Srpske ostati principijelni u odbrani Ustava i naših ovlašćenja i da će Srpska u svakom pogledu jačati, što je uslov i za dobar život građana”, naglasio je Čubrilović.

Govoreći o amandmanima na Ustav Srpske koji još nisu ugrađeni u njega zbog blokade bošnjačkih predstavnika u Vijeću naroda Republike Srpske, Čubrilović je istakao da su se oni odnosili i na donošenje novog Ustava i da su tu vrlo osjetljiva pitanja koja treba da budu riješena kao što je ukidanje smrtne kazne.

“Za promjenu Ustava treba širok politički konsenzus strankama koje sjedište imaju u Srpskoj, ali i ostalih subjekata. Dobro bi bilo da možemo da dođemo do novog ustava, ali ne treba po svaku cijenu insistirati na tome ako za to nisu stvoreni kvalitetni uslovi”, rekao je Čubrilović.

Sutra se navršava 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata, koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donijela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske ali dva su najbitnija – Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donijela 9. januara 1992, a Ustav 28. februara iste godine.