Riječ je o inicijativi koju su najavili Republička organizacija porodica zarobljenih boraca i nestalih civila i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Čubrilović je, povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih, istakao da je potrebno ubrzati rad na rješavanju ovog pitanja, zbog čega je neophodno da se proces vrati u nadležnost institucija Republike Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

“Sama činjenica da je u prošloj godini identifikovano samo 13 nestalih Srba, a u ovoj tek šest, dovoljan je pokazatelj da je potrebno preispitati potrebu postojanja Instituta za nestala lica BiH, čijim radom ni porodice nestalih, ni institucije Republike Srpske, niti nevladnine organizacije u Srpskoj koji se bave ovim pitanjem nisu zadovoljne”, rekao je Čubrilović.

On je dodao da Republika Srpska obilježavanjem Međunarodnog dana nestalih želi da skrene pažnju javnosti na problem selektivnog procesa traženja nestalih i da ukaže na potrebu da se što prije rasvijetli sudbina 1.196 nestalih za kojima, prema podacima Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, traga Republika Srpska.

“Zbog svega toga, jedini način je da se nadležnost nad ovim procesom vrati u institucije Republike Srpske, kako bi porodice poslije više od 20 godina konačno mogle da se dostojno oproste sa svojim najmilijim”, istakao je Čubrilović.